Hyppää sisältöön
Media

Uusi laki hevoskasvatuksen ja hevosurheilun rahoitusmallista 1.1.2024 alkaen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.59
Tiedote
Suomenhevonen

Hallitus esitti torstaina 2. maaliskuuta vahvistettavaksi lain hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen myönnettävistä avustuksista. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki 3. maaliskuuta. Laki tulee voimaan vuoden 2024 alussa.

Rahapelituotoilla rahoitettujen yleishyödyllisten toimintojen uusi rahoitusmalli otetaan käyttöön vuoden 2024 alusta alkaen. Veikkaus Oy:n tuotto otetaan jatkossa valtion talousarvioon ilman nykyisiä arpajaislaissa säädettyjä käyttökohteita.

Nykyisin Veikkaus Oy:n tuotto käytetään urheilun ja liikunnan, tieteen, taiteen, nuorisotyön, terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin sekä hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen. Tuoton yksilöidyistä käyttötarkoituksista ja tuoton jakautumisesta näihin käyttökohteisiin luovutaan uudessa rahoitusmallissa. Nykyisin Veikkaus Oy:n tuotolla rahoitettuja yleishyödyllisiä toimintoja rahoitetaan jatkossa yleiskatteellisista budjettivaroista, eikä enää Veikkaus Oy:n tuotosta.

Vahvistetun lain nojalla avustuksia myönnetään muun muassa hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen samoille tahoille kuin nykyisinkin eli raviurheilu-, hevoskasvatus- ja ratsastusurheilujärjestöjen keskusjärjestöille ja näiden jäsenyhteisölle sekä kunnalle. Käytettävissä olevasta määrärahasta osoitetaan jatkossakin vähintään 95 prosenttia raviurheilu- ja hevoskasvatustoimintaan. Nykyisin avustusta myönnetään hevoskilpailuihin ja niiden järjestämiseen, hevoskasvatuksen edistämiseen, hevosalan kehittämiseen sekä hevosurheilutoiminnassa tarvittavan maa-alueen ja kaluston hankintaan, kunnossapitoon ja vuokrakustannuksiin. Kohteet pysyvät lain voimaantulon jälkeen samoina.

Muutoksena nykyiseen tilanteeseen Suomen Hippos Ry:llä ei jatkossa olisi laissa säädettyä oikeutta antaa maa- ja metsätalousministeriölle ehdotusta vuosittaisesta jakosuunnitelmasta eri avustuksensaajille ja käyttötarkoituksiin.

Avustusta haetaan vuoden 2024 alusta lukien edelleenkin maa- ja metsätalousministeriöltä ja ministeriö päättää nykykäytännön mukaisesti myös avustusten myöntämisestä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön, sisäministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön toimialaan liittyvät uuden rahoitusmallin edellyttämät lakimuutokset on tarkoitus vahvistaa samanaikaisesti.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Katri Aho, p. 029 516 235
Neuvotteleva virkamies Tauno Junttila, p. 029 5162 290

 

Lainsäädäntö