Elintarvikkeiden vastuullisen hankinnan kriteerityöryhmä
MMM049:00/2024 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Hankkeen ohjausryhmä valtioneuvoston hankeikkunassa
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero MMM049:00/2024
Asianumerot VN/14149/2024
Asettaja maa- ja metsätalousministeriö
Toimikausi/aikataulu 7.6.2024 – 30.6.2027
Asettamispäivä
Yhteyshenkilö
Auli Väänänen, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 162 031
etunimi.sukunimi@gov.fi
Tavoitteet ja tuotokset
Elintarvikkeiden vastuullisten hankintojen kriteerityöryhmän keskeinen tehtävä on arvioida elintarvikkeiden vastuullisen hankinnan kriteereitä, niiden toimivuutta ja kehitystarpeita sekä asettaa pitkäntähtäimen tavoitteet kehitystyölle. Elintarvikehankinnan kriteereitä tullaan käsittelemään sekä kokonaisuutena että tuoteryhmäkohtaisesti. Työryhmän tehtävänä on arvioida elintarvikehankinnan kriteerien käyttöä ja vaikuttavuutta. Lisäksi työryhmä kehittää yhteistyötä ja vuoropuhelua julkisen elintarvikehankinnan osapuolten välillä. Työryhmän tehtävänä on myös tunnistaa kansallisen Kriteeripankin (kriteeripankki.fi) mahdollisia kehitystarpeita elintarvikkeiden ja ruokapalveluhankinnan osalta.
Lähtökohdat
Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä. Kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteena on edistää kestävää ruokajärjestelmää elintarvikehankinnoille asetettavien vastuullisuus- ja kestävyyskriteerien kautta. Elintarvikehankinnoissa tämä tarkoittaa hankintakriteereitä, jotka edistävät ympäristön kannalta hyviä viljelymenetelmiä, elintarviketurvallisuutta, ravitsemusta sekä eläinten hyvinvointia ja terveyttä, ja jotka edistävät samalla kestävää ruokahuoltoa ja ekologista kestävyyttä. Lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraportissa esitetään yhtenä toimenpidesuosituksena elintarvikehankintakriteerien työryhmän asettamista.
Asettaminen ja organisointi
-
Työryhmän asettamispäätös vastuullisen hankinnan kriteerityöryhmä PDF
7.6.2024 Auli Väänänen
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Väänänen, Auli
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Puheenjohtaja
7.6.2024 – 30.6.2027
Väänänen, Auli
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
7.6.2024 – 30.6.2027
Väänänen, Auli
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
7.6.2024 – 30.6.2027
Ekroos, Regina
Hankinta- ja kehityspäällikkö
Espoo Catering Oy
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Jyväkorpi, Satu
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri
Ruokavirasto
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Kara, Anna
Kategoriapäällikkö
Hansel Oy
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Koskela, Petri
Erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Levón, Satumaija
johtaja
Elintarviketeollisuusliitto ry
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Saarinen, Merja
Tutkimuspäällikkö, erikoistutkija
Luonnonvarakeskus
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Salmela, Suvi
Asiantuntija
Motiva Oy
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Siivonen, Heidi
Ruokamarkkina-asiantuntija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Sipola, Katri
Hankinta-asiantuntija
Monetra Oy
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Taivalkoski, Tea
asiantuntija
Päivittäistavarakauppa ry
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Tarkkonen, Elina
Kehityspäällikkö
Palvelukeskus Helsinki
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027
Varpassuo, Laura
Vastuullisuuspäällikkö
Leijona Catering Oy
Rooli: Jäsen
7.6.2024 – 30.6.2027