Hyppää sisältöön
Media

Hiilestä kiinni -rahoitushauissa saatiin yli 90 korkeatasoista hakemusta

Julkaisuajankohta 10.11.2021 13.50
Uutinen
Kuva pitkospuista suolla, taustalla auringonnousu

Lokakuussa alkaneisiin ja viime viikolla päättyneisiin maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -rahoitushakuihin tuli kaikkiaan 93 hyvin korkeatasoista hakemusta. Rahoitusta myönnetään yhteensä noin 13 miljoonalla eurolla. Tähän mennessä maa- ja metsätalouden sekä muun maankäytön ilmastotoimiin liittyviä Hiilestä kiinni -hankkeita on käynnistynyt yli 80.

Uusia kehittämishankehakemuksia saatiin 55 ja tutkimus- ja innovaatio-ohjelman hakemuksia 38. Kehittämishankehaun rahoituksen budjetti on noin kahdeksan miljoonaa euroa ja rahoitettavia hankkeita valitaan 15–22. Tutkimus- ja innovaatio-ohjelmassa rahoitusta myönnetään yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla, todennäköisimmin viidelle hankkeelle.

Kehittämishankkeiden arviointi toteutetaan virkatyönä ja tutkimus- ja innovaatio -ohjelmaan saapuneet hakemukset arvioi ulkopuolinen tieteellinen asiantuntijapaneeli. Kaikki hakemukset arvioidaan loppuvuoden aikana ja rahoituspäätökset annetaan tammi-helmikuussa 2022, jolloin asiasta myös tiedotetaan. Arvioitsijoiden työrauhan takaamiseksi hakijoilta pyydetään kärsivällisyyttä, ja mahdollisiin hakemuksia koskeviin kysymyksiin vastataan päätösten julkaisun jälkeen.

Maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -kokonaisuuden koordinaattori, johtava asiantuntija Reetta Sorsa ja tutkimus- ja innovaatio-ohjelman päällikkö Marjaana Suorsa maa- ja metsätalousministeriöstä kiittävät jo tässä vaiheessa lämpimästi kaikkia hakijoita todella huolellisesta ja vaikuttavasta työstä.

”Kehittämishankehakuun saatiin monipuolinen kattaus hakemuksia. Näissä hankkeissa tavoitellaan kunnianhimoisia ilmastovaikutuksia ja tehdään laaja-alaista yhteistyötä sektorin tutkijoiden, yritysten sekä maanviljelijöiden, metsänomistajien ja muiden maanomistajien kanssa tutkimustiedon ja parhaiden käytäntöjen jalkauttamiseksi”, avaa Sorsa.

Tutkimus- ja innovaatio-ohjelman ohjelmapäällikkö Suorsa korostaa, että maankäyttösektorin ilmastokestävyyden edistämisessä olennaista on monitieteinen lähestymistapa.

”Tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaan tulleet hakemukset edustavatkin laaja-alaisesti eri tieteenaloja ja uutta luovaa tieteidenvälistä yhteistyötä. Hanke-ehdotuksissa oli myös hyvin huomioitu ministeriölle tärkeässä roolissa oleva tutkimusuransa alkuvaiheessa olevien nuorten tutkijoiden tukeminen, jolla pyrimme maankäyttösektoriin kohdistuvan tutkimuksen vahvistamiseen ja uudistumisen edistämiseen”, Suorsa sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriöllä on parhaillaan käynnissä myös kolmas Hiilestä kiinni -kokonaisuuteen liittyvä hankehaku, joka on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Siinä haetaan metsätalouden ilmastokestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta tukevia hankkeita. Voit lukea hausta lisää ministeriön tiedotteesta (22.10.2021).

Maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa maankäyttösektorin ilmastotyöhön liittyvää osaamista ja tietopohjaa sekä tukea maataloustuottajia, metsänomistajia ja muita maankäytöstä päättäviä tahoja ilmastokestävien toimintatapojen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Lisää kokonaisuudesta osoitteessa mmm.fi/maankäyttösektorin-ilmastosuunnitelma

Lisätietoja:

Reetta Sorsa
johtava asiantuntija, Hiilestä kiinni -koordinaattori
p. 029 516 2087
reetta.sorsa@gov.fi

Marjaana Suorsa
ohjelmapäällikkö, Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelma
p. 029 516 2228
etunimi.sukunimi@gov.fi

Muualla palvelussamme:

Maankäyttösektorin ilmastokestävyyttä edistetään tutkitun tiedon pohjalta – uudet rahoitushaut auki lokakuussa (tiedote 10.9.2021)

Uusi rahoitushaku avautuu marraskuussa – rahoitettavaksi haetaan metsäluonnon monimuotoisuutta ja metsätalouden ilmastokestävyyttä edistäviä hankkeita (tiedote 22.10.2021)

Maankäyttösektorin ilmastotoimenpidekokonaisuus

Hiilestä kiinni -rahoitushaut ja hakuilmoitukset

Ilmastonmuutos Luonto ja ilmasto Maaseutu Metsät Tutkimus ja kehittäminen