CAP27-blogi

CAP27-blogi

CAP-katsaus: Maatalouspolitiikan valmistelu on pitkäjänteistä työtä

Minna-Mari Kaila Julkaisupäivä 20.9.2019 15.40 Blogit MMM
 
 
Maatalouspolitiikan ja samalla maa- ja metsätalousministeriön syksy on alkanut reippaalla tahdilla. Valmistelu on sana, joka vilahtelee puheissamme usein. 
 
Tämän maatalouspolitiikan uudistuksen suunta on muotoutunut useamman vuoden aikana ja reilun vuoden ajan valmistelun lähtökohtana ovat olleet komission esitykset tulevasta politiikasta. Valmistelun kestoa kuvaa se, että valmistelun aikana Suomeen on valittu uusi eduskunta ja Euroopan unioniin uusi parlamentti. Suomen uusi hallitus on ollut koossa jo jonkin aikaa, mutta tulevan komission kokoonpanoa joiltain osin vielä jännityksellä arvaillaan.   
 
Maatalouspolitiikkaa uudistetaan sekä kansallisesti että Euroopan unionin elimissä. EU:n valmistelurattaissa neuvoston työryhmät pyörittävät maatalous- ja maaseutupolitiikan reunaehtoja määrittävien asetusten yksityiskohtia ja poliittiset toimijat hakevat yhteistä nimittäjää Euroopan unionin maatalouden suunnasta tuleville vuosille. Suuntaa haetaan monilla muillakin politiikkalohkoilla ja kaiken lisäksi rahoituksesta pitäisi  päästä sopuun jäsenmaiden kesken - ennemmin tai myöhemmin. 
 
Kotimainen maatalouspolitiikan valmistelu etenee samaan aikaan. Olemme työstäneet ja perehtyneet materiaaliin jota lukuisat työpajat ja sektorikuulemiset viime talven ja kevään aikana tuottivat. Yhteenvedot löytyvät nyt ministeriön sivuilta. 
 
Mielestäni työpajoissa ja kaikissa keskusteluissa annettu panos on niin valtava, että siihen toivomme mahdollisimman monen tutustuvan. Suuret kiitokset vielä kaikille työhön osallistuneille. 
 
Kysyimme myös verkossa Ota kantaa -kyselyssä viime keväänä mielipiteitä maatalouspolitiikan tulevasta suunnasta. Olimme iloisesti yllättyneitä kiinnostuksen laajuuteen, sillä saimme yhteensä 2500 vastausta. Koostimme niistä myös yhteenvedon. Kiitokset kuuluvat jokaiselle vastaajalle.
 
Parhaillaan koostamme virkatyönä EU:n reunaehdoista, tutkitusta tiedosta, työpajojen ja sektorikeskustelujen runsaista ehdotuksista tulevien tukijärjestelmien palasia, joista kootaan CAP-valmistelutyöryhmissä kokonaisuutta.
 
Tarvitsemme Suomen konkreettisen politiikkamallin pohjaksi vielä EU:n yhteisiä säädöksiä, tietoa rahoituksesta ja luonnollisesti kotimaan poliittista päätöksentekoa. Tässä yhteisessä ponnistuksessa edetään mahdollisimman rivakasti tulevien kuukausien aikana.
 
Minna-Mari Kaila 
Ruokaosaston osastopäällikkö 
 
EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Hallinto MMM Maaseutu Minna-Mari Kaila Poimi uutisnostoksi Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.