Hyppää sisältöön
Media

1,4 euroa päivässä turvallisesta kestävästi tuotetusta ruuasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.3.2018 8.11
Uutinen

Ruuantuotannon kustannukset Suomessa ovat korkeat, mutta silti täällä kannattaa ja pitää tuottaa ruokaa, ylijohtaja Minna-Mari Kaila kirjoittaa blogissaan.

Maatalouden tukirahoitukseen ja maaseudun kehittämiseen käytetään Suomessa vuosittain hieman alle kaksi miljardia euroa. 88 prosenttia siitä on viljelijätukia. Noin kuusi prosenttia tuesta on rahoitusta maaseudun yrityksille ja erilaisille kehittämishankkeille. Niillä lisätään innovaatioita, nopeita laajakaistayhteyksiä, palveluja ja säpinää, joista hyötyy koko maa. Loppu kuusi prosenttia menee maatalouden kannattavuutta parantaviin investointitukiin. 

Tilastokeskuksen mukaan suomalainen käytti vuonna 2016 noin 11 prosenttia kulutusmenoistaan elintarvikkeisiin ja alkoholittomiin juomiin. 
Asumisen osuus kulutuksesta oli suurin, noin kolmasosa, ja liikkumisen 15 prosenttia. Elintarvikkeiden kulutusmenot (linkki) suomalaista kohti olivat keskimäärin noin kahdeksan euroa päivässä. Jos maatalouteen ja maaseutuun käytetty tukirahoitus suhteutetaan samalla tavalla, kustannus tuista on suomalaista kohti noin 1,4 euroa päivässä.

Lue Minna-Mari Kailan blogista, miten maatalouden ja maaseudun tuet vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin.