Hyppää sisältöön
Media

Kiina kiristää markkinoilleen tuotavien elintarviketuotteiden rekisteröintikäytänteitä - korkean riskin tuotteisiin 14 uutta elintarvikekategoriaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2021 13.41
Uutinen
Kuva: AdobeStock

Kiinan uusi markkinoillepääsyyn liittyvä riskienarviontiprosessi laajenee. Tämän myötä kaikkien Kiinan markkinoille elintarviketuotteita valmistavien ja vievien yritysten tulee tehdä rekisteröinti Kiinan uusien riskinarviointi- ja rekisteröintisäädösten mukaisesti lokakuun 2021 loppuun mennessä.

Kiina kiristää markkinoilleen pääsevien elintarviketuotteiden riskienarviointiprosessia koskemaan aiempien eläinperäisten korkean riskin tuotteiden lisäksi 14 uutta elintarvikekategoriaa.

Vaatimus ei koske sianlihan, maitotuotteiden ja kalastustuotteiden tai protokollan mukaista kauran ja ohran vientiä Kiinaan vieviltä yrityksiltä/laitoksilta, jotka on jo rekisteröity.

Mikäli yrityksesi vie jotain seuraavista tuotekategoriasta Kiinan markkinoille, ole pikaisesti yhteydessä Ruokavirastoon kiina@ruokavirasto.fi, kuitenkin viimeistään 10.10.2021. Tuotteiden vienti ei ole mahdollista enää 1.11. jälkeen. 

 1. suolet ja mahat,
 2. mehiläistuotteet,
 3. munat ja munavalmisteet,
 4. elintarvikekäyttöön tarkoitetut rasvat ja öljyt,
 5. vehnäkuorelliset täytetyt tuotteet, kuten pelmenit ja piirakat,
 6. viljat (ja perunat),
 7. myllytuotteet ja mallas,
 8. tuoreet ja kuivatut kasvikset ja kuivatut pavut,
 9. raa’at kahvi- ja kaakaopavut,
 10. mausteet,
 11. pähkinät ja siemenet,
 12. kuivatut hedelmät ja marjat,
 13. erityisruokavaliovalmisteet, kuten lastenruoka,
 14. ravintolisät ja funktionaaliset elintarvikkeet.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta täältä

Kiinan Tulli on ilmoittanut ottavansa vastaan hakemuksia aiemman kaupan perusteella vain kahdesta edellä mainitusta kategoriasta: 5: vehnäkuorelliset täytetyt tuotteet (kuten piirakat, pelmenit) ja 14. ravintolisät ja funktionaaliset elintarvikkeet (tähän lukeutunee vitamiinit ja terveysvaikutukselliset elintarvikkeet).

Jos muihin uusiin korkean riskin kategorioihin kuuluvia tuotteita halutaan viedä jatkossa, tulee viejien ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä Ruokavirastoon. Tietoa viejistä tarvitaan erittäin pikaisesti, sillä Suomen pitää valmistella mahdollinen oikaisupyyntö Kiinan Tullille nopealla aikataululla. 

Ilmoituksen tekeminen Ruokavirastoon on tärkeää, sillä mikäli yritykset eivät rekisteröidy, on tulevaisuudessa näiden tuotteiden vienti Suomesta kielletty. 

Lisätietoja antaa Ruokavirasto.