Hyppää sisältöön
Media

Lakiesitys elintarvikemarkkinalain muuttamisesta eduskuntaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 14.37
Tiedote

Hallitus hyväksyi tänään lakiesityksen elintarvikemarkkinalain muuttamisesta. Esityksen tavoitteena on edistää elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa. Lisäksi esityksellä selkeytetään elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviä ja toimia.

Keskeiset ehdotukset koskevat sallitun maksuajan lyhentämistä pilaantuvien tuotteiden osalta 14 päivään ja pilaantumattomien tuotteiden osalta 30 päivään. Tavarantoimittajan aloitteesta voitaisiin kuitenkin sopia maksujen suorittamisesta osissa tai maksuajan pidentämisestä nykyisin voimassaoleviin 30 ja 60 päivään. Lisäksi myymättä jääneiden tuotteiden palautuksia koskeva kielto esitetään muutettavaksi ehdottomaksi, ilman että siitä olisi mahdollisuutta erikseen sopia. Lakiin lisätään myös nykyistä säädöstä tarkkarajaisempi kuvaus viranomaisen määritelmästä.

Elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviin lisätään markkinoiden seuraaminen informatiivisena tarkennuksena. Tehtäviä tarkennetaan myös muuttamalla asian käsiteltäväksi ottaminen oikeudesta velvollisuudeksi. Lisäksi ehdotuksessa selkeytetään valtuutetun mahdollisuutta avustaa neuvotteluissa ja sovinnon edistämisessä.

”Nyt annettu hallituksen esitys on niin sanottu korjaussarja lakiin, yksi askel lisää kohti reilumpia suomalaisia ruokamarkkinoita. Laajempaa tarkastelua pitää jatkaa ja kilpailulainsäädäntöä tulisi perata myös ensi kaudella”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.
Lakiesitys on tarkoitettu tulemaan voimaan keväällä 2023.

Lisätietoja:
Erityisavustaja Pertti Hakanen, puh. 050 0505997. Sähköposti: pertti.hakanen @ gov.fi
 

Antti Kurvinen Lainsäädäntö Ruoka ja maatalous