Hyppää sisältöön
Media

Toiminta jatkuu rahoituskausien vaihtumisen välissäkin
Maaseudulle ja maatalouteen rahoitusta saatavilla myös 2021-2022

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2020 14.54
CAP-logo

Euroopan Unionin yhteisen maatalouspolitiikan uuden rahoituskauden valmistelu on parhaillaan käynnissä. EU:n maaseuturahaston kuluva ohjelmakausi on pian päättymässä, mutta rahoitus jatkuu myös seuraavan kahden vuoden ajan.

Kyseessä on rahoituskausien väliin jäävä niin sanottu siirtymäkausi, jolloin rahoituskohteet ovat samat kuin nykyisin, mutta käytössä ovat uuden rahastokauden varat.
 
”Siirtymäkausi tarkoittaa käytännössä sitä, että vuosina 2021-22 jatketaan nykyistä maaseudun kehittämisen vireää toimintaa, joka rahoitetaan uuden rahoituskauden varoista”, osastopäällikkö Minna-Mari Kaila toteaa. 
 
Erilaisille hankkeille voi hakea rahoitusta nykyiseen tapaan vuosina 2021-2022. Hankkeiden toteuttamisaika ja maksaminen voivat jatkua vuoteen 2025 asti. Myös maaseudun yritysten toimintaa rahoitetaan nykyisillä toimenpiteillä vuoteen 2022 asti. Viljelijätukia koskevat säädökset ja ohjeet annetaan keväällä 2021 sen jälkeen, kun ohjelmamuutos on hyväksytty maaseutuohjelman seurantakomiteassa ja muutoksille on saatu komission hyväksyntä. Nykyiset Leader-ryhmät jatkavat nykyisten paikallisten strategioidensa toteutusta siirtymäkaudella. 
 
Ilmastonmuutoksen hillintä korostuu tulevalla rahoituskaudella 
 
Tulevassa maatalouspolitiikan uudistuksessa korostuvat erityisesti EU:n vihreän kehityksen tavoitteet, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen, eläinten terveys ja hyvinvointi sekä uusien viljelijöiden saaminen alalle. Osaamisen kehittäminen, yhteystyö, digitalisaatio ja innovaatiot sekä investoinnit ovat tärkeitä. Alkutuotannon kannattavuuden turvaaminen, maaseudun kehittäminen ja riskienhallinnan kehittäminen ovat myös uudistuksen painopisteitä. 
 Siirtymäkauden aikana toimintaa tuetaan myös maaseuturahaston elvytysvaroilla.
 

  • Lisää CAP-uudistuksesta maa- ja metsätalousministeriön sivuilla: www.mmm.fi/cap27 

 
Lisätiedot: 
Osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, etunimi.sukunimi@mmm.fi   
 

CAP27 EU ja kansainväliset asiat Hallinto Maaseutu Ruoka ja maatalous