Hyppää sisältöön
Media

Epävirallinen maatalousministerikokous 14.-16.9.2022
Maatalousministerien epävirallisessa kokouksessa keskusteltiin globaalista ruokaturvasta ja uusista genominmuokkaustekniikoista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2022 15.06
Tiedote
Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen

Maatalousministerit kokoontuivat Tšekin Prahassa 14.-16. syyskuuta 2022. Suomea epävirallisessa ministerikokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Maatalousministerien kokouksen aiheena oli globaali ruokaturva ja uusien genominmuokkaustekniikoiden rooli kestävämmän ruokajärjestelmän aikaansaamiseksi. Kokoukseen osallistuivat myös Moldovan ja Georgian maatalousministerit sekä Ukrainan maatalousministeri etäyhteydellä. 

Maatalousministerit painottivat ruokaturvan takaamisen tärkeyttä EU:ssa ja maailmanlaajuisesti. Ministerit näkivät, että mm. EU:n sisäisellä ja kansainvälisellä koordinaatiolla sekä yhteisellä maatalouspolitiikalla on merkittävä rooli ruokaturvan takaamisessa. 

Keskustelussa ministeri Kurvinen mm. totesi, että: ”Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainassa on dramaattiset vaikutukset jo ennestään heikentyneeseen maailman ruokaturvaan. Ruokaketjun toimijoiden ja päätöksentekijöiden tulee koordinoida toimenpiteitä tehokkaammin ruokaturvan takaamiseksi.”

Suomi ja monet muut jäsenmaat toivat keskustelussa esiin, että uusilla genominmuokkaustekniikoilla voi olla merkittävä rooli kestävämmän ruokajärjestelmän kehittämisessä. Tekniikoilla voisi olla potentiaalia mm. satotasojen kasvattamisessa ja kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämisessä kehitettäessä esim. kuivuudelle ja taudeille vastustuskykyisempiä kasveja. Komissio kertoi laativansa aiheesta lainsäädäntöaloitteen vuonna 2023. 

Ministeri Kurvinen totesi ministerien keskustelussa: ”Uusilla genominmuokkaustekniikoilla tuotettujen kasvien käyttö parantaisi ruokajärjestelmän joustavuutta ja kestävyyttä mm. vähentämällä maatalouden tuotantopanosten tarvetta.”

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Kari Valonen, p. +32 473 525 630

ministerin erityisavustaja Pertti Hakanen, p. +358 50 050 5997