Ministeri Essayah kutsui kaupan alan keskusteluun kansallisesta ruokastrategiasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2025 21.49
Tyyppi:Uutinen

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah avasi perjantaina 6. kesäkuuta Helsingissä Valtioneuvoston juhlahuoneistossa järjestetyn pyöreän pöydän keskustelun kansallisen ruokastrategian valmistelusta. Tilaisuuden tavoitteena oli kuulla erityisesti kaupan alan näkemyksiä ruokajärjestelmän tulevaisuudesta ja strategian painopisteistä.

Keskustelussa haettiin yhteistä näkemystä vuoteen 2040 ulottuvalle ruokastrategialle, jonka keskiössä ovat muun muassa ruokaturva, huoltovarmuus, kannattavuus, luonnon kantokyky sekä terveellinen ruokavalio ja ruokakulttuuri. Strategiatyön seuraavassa vaiheessa ohjausryhmä valitsee strategiset painopisteet.

Ministeri Essayah korosti avauspuheenvuorossaan yhteistyön merkitystä:

"Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä ei synny yksin hallinnossa – tarvitsemme koko ruokaketjun näkemyksiä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin."

Tilaisuudessa esiteltiin myös strategiatyön tähänastisia tuloksia, mukaan lukien laaja sidosryhmäosallistaminen, työpajat ja kyselyt, joihin on osallistunut yli 600 toimijaa ja lähes 4000 vastaajaa eri sektoreilta. Keskustelun pohjaksi esiteltiin neljä alustavaa strategista painopistettä: reiluus ja kannattavuus, huoltovarmuus ja iskunkestävyys, luonnon kantokyky sekä terveellisyys ja ruokakulttuuri.

Kaupan edustajat painottivat puheenvuoroissaan muun muassa kotimaisen ruuan arvostamista, vientituotteiden jalostusarvon parantamista, suomalaisen ruuan brändin nostamista ja ruokakulttuuria.

Strategian ensimmäinen luonnos on tarkoitus julkaista lausuntokierrokselle syksyllä 2025, ja lopullinen strategia valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja

Ministerin erityisasiantuntija Iina Mattila, p. 050 524 5032
Erityisasiantuntija Anni Savikurki, p. 0295 162 171
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
 

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous