Hyppää sisältöön
Media

Ministeri, kansliapäällikkö ja Luken pääjohtaja etsivät susien DNA-näytteitä Tohmajärvellä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.2.2021 18.07
Uutinen
Kuva: Riikka Hurri

Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen riistakeskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön johtajat osallistuivat susien DNA-näytteiden keräämiseen 13.2. Tohmajärvellä. Päivän tulos oli yksi uloste- ja kolme virtsanäytettä.

DNA-keräysvastaava Pekka Kunnas luonnehtii päivän näytemäärää normaaliksi ja kerääjiä innostuneiksi. Näytteet löytyivät susilauman jäljiltä: toiset jäljet olivat eilisillalta ja toiset tältä aamulta.

– Tämä oli todella onnistunut päivä ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Osallistuimme työhön, jota tehdään ympäri Suomen mahdollisimman tarkan suden kanta-arvion laatimiseksi. Iso kiitos kaikille metsästäjille ja vapaaehtoisille, jotka keräävät näytteitä! Yhdessä tekeminen vahvistaa luottamusta ja avoimuutta. DNA-näytteiden lisäksi tärkeitä ovat myös Tassu-järjestelmään kirjatut havainnot ja riistakolmiolaskennot, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lauantai 13.2. on Susien jäljillä -viikon päätöspäivä. DNA-näytteiden kerääminen jatkuu helmikuun loppuun asti. Viikon tavoitteena oli nostaa esille vapaaehtoisten tekemä merkittävä työ DNA-näytteiden ja riistatiedon keräämisessä ja kiittää heitä. Samalla on välitetty tietoa DNA-näytekeräyksestä, miten siihen pääsee mukaan, mitä tietoa näytteistä saadaan ja miten tietoa käytetään tutkimuksessa ja kanta-arvioissa.

Viikon suunnittelusta ja järjestelyistä vastasivat Luonnonvarakeskus (Luke), Suomen riistakeskus ja maa- ja metsätalousministeriö.

Jari Leppä Luonto ja ilmasto Riista Tutkimus ja kehittäminen