Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti Suomen ruokamaakuvaa suurlähettiläspäivillä 2025
Maa- ja metsätalousministeriö edisti Suomen ruokakulttuurin ja ruokaviennin näkyvyyttä vuoden 2025 suurlähettiläspäivillä. Ministeriö oli mukana useassa ohjelmakokonaisuudessa, joissa korostuivat ruokadiplomatia, kasvispainotteinen reseptiikka ja elintarvikeviennin mahdollisuudet.
Hallinnon päivänä 22.8. ministeriö tarjosi suurlähettiläille maistelumenun, joka pohjautui uuteen "Suomi lautasella" -reseptiikkaan. Reseptikokonaisuuden oli suunnitellut Suomen kokkimaajoukkue maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta. Kokonaisuus on suunnattu erityisesti Suomen edustustojen käyttöön. Uusi reseptiikka vastaa kasvavaan kysyntään kasvisvaihtoehdoista ja tukee vastuullista ruokakulttuuria.
"Puhtaista raaka-aineista, luonnosta ja ruokaperinteistä syntyy tarina, joka näkyy lautasella," totesi erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Edustustojen keittiömestarit koulutuksessa 25.–28.8.
Ministeriö osallistui myös Embassy Chef Training Programme 2025 -koulutukseen, jossa kansainväliset keittiömestarit perehtyivät suomalaiseen ruokakulttuuriin, reseptiikkaan ja ruuan merkitykseen suomalaisen maakuvan edistämisessä. Annaleena Soult maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi avauspäivänä osallistujille ruokaviennistä ja ruokadiplomatian merkityksestä.
Soultin mukaan suomalaisen ruuan vahvuuksia ovat puhtaus, turvallisuus, innovatiivisuus ja vastuullisuus. Viennin kärjessä ovat kauratuotteet, kasvipohjaiset vaihtoehdot, villimarjat, alkoholijuomat sekä terveelliset välipalat. Ratkaistavina asioina ovat korkea hintataso, logistiset kustannukset ja suomalaisen ruokabrändin tunnettuus.
"Ruokadiplomatia on erinomainen tapa vahvistaa Suomen maa- ja ruokakuvaa. Suurlähetystöjen rooli on keskeinen, kun haluamme kertoa maailmalle suomalaisesta ruuasta – sen puhtaudesta, innovatiivisuudesta ja vastuullisuudesta," Soult sanoo.
”Panostamalla kokkiemme taitojen, Suomi-tuntemuksen ja inspiraation vahvistamiseen teemme edustustoissa tarjottavasta ruoasta vaikuttavan osan maakuva- ja vienninedistämistyötä. Hallituksen tavoitteena on kaksinkertaistaa elintarvikevienti vuoteen 2031 mennessä, ja edustustojemme keittiöt ovat etulinjassa tukemassa tätä tavoitetta,” vahvistaa hallintovastaava Anna Järvenpää ulkoministeriön henkilöstön kehittämis- ja työhyvinvointiyksiköstä.
"Tämä koulutus on antanut minulle paljon uusia ideoita, reseptejä ja kontakteja. Olen ensimmäistä kertaa Suomessa, ja koen oppineeni todella paljon – en vain ruoasta, vaan myös maasta, jonka hyväksi työskentelen. Koulutus on lisännyt luottamustani suomalaisen ruokaperinteen kunnioittamiseen omassa ruoanlaitossani," sanoo Nancy James, Suomen Nairobin suurlähetystöstä.
Tiedote ja reseptiikka julkaistiin 26.8.
Tiistaina 26.8. julkaistiin virallinen tiedote uudesta reseptiikasta, joka on nyt kaikkien käytettävissä. Materiaali sisältää buffetin ja viisi kolmen ruokalajin menua, joissa korostuvat kotimaiset raaka-aineet, sesonginmukaisuus ja ravitsemussuositukset.
"Toivon, että uusi reseptiikka tulee suurlähetystöissä aktiiviseen käyttöön ja antaa inspiraatiota tutustua suomalaisen keittiön antimiin," sanoo Annariina Kukkonen, ulkoministeriön konferenssivalmentaja.
Lisätietoja:
Annaleena Soult, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 092, sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.
Kirsi Viljanen, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 5162 142, sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.