Muurinpohjalettu ja muita huippubrändejä

9.7.2025 16.33
Blogi

Ruokamatkailu on kovassa nousussa. Kehitys tukee ruokajärjestelmän kestävyyttä ja huoltovarmuutta sekä vahvistaa maaseutuelinkeinoja ja aluetaloutta. Muurinpohjalettu, Lapin puikula, sahti, kalat, marjat ja lähiruoka – matkailijat hamuavat nyt paikallisia herkkuja. Kehitetään ja laajennetaan Suomen tarjontaa!

Sopeutumiskyky

Ruuantuotannossa muutosjoustavuus on tärkeätä. Uusiin olosuhteisiin on sopeuduttava, nopeastikin. Syödä pitää päivittäin myös kriisitilanteessa tai sääilmiöiden osuessa kohdalle. Ruuantuotannon ekosysteemin monipuolisuus lisää sen resilienssiä ja kestävyyttä.

Hyvässä järjestelmässä on eri kokoisia ja eri tavoin erikoistuneita maatilayrityksiä. Moninaisuus tekee järjestelmästä toimintavarmemman. Sama isku ei kaada kaikkia ja useamman jalan toimijat jäävät varmemmin seisomaan. Ruuantuotanto tarvitsee kaikenlaista yrittämistä ja ruokamatkailu on yksi tärkeä toimintamuoto.

Ruokamatkailu edistää aluetaloutta ja eri matkailualan toimijoiden kautta koko maan taloutta. Yhteistyötä tekevät alkutuotanto, jatkojalostus, ravintolatoiminta, tapahtumat, majoitus ja monet eri tukipalvelut kuten kuljetus, remontointi, markkinointi, kirjanpito ja koulutus. Paikalliselinkeino vahvistuu uusien yhteistyötapojen kautta ja synnyttää oivalluksia sekä osaamista.

Yksinkertainen on kaunista

Ruokaelämyksiä voi rakentaa yksinkertaistenkin herkkujen ympärille. Cadizin rantabulevardilla söin simppelisti simpukoita seuranani paikalliset ja Välimeri. Ecuadorin "kreisein" karnevaali pidetään vuosittain Andien Guaranda-kaupungissa. Vesipallosota kestää kuukauden ja kaikkialla syödään "fritadaa" – friteerattua sianlihaa – que viva! Tunisiassa Saharan aavikolla söimme illalliseksi tuhansien tähtien alla couscousin retkiversiota. Taivaallista. Mongolian tasangoilla jurttamajoituksen huipennus oli vierailu naapuriteltalla. Paikallinen perhe maistatti käsin lypsämästään lehmänmaidosta loihdittuja juusto- ja heraherkkuja. Simple as that!

Herkun konteksti ratkaisee - minkälaisessa paketissa se tarjoillaan? Ruokaelämys tunkeutuu nautintomme ytimeen ikimuistoisissa hetkissä. Seikkaluissa, joita jaamme tuntemattomien tai rakkaiden kanssa. Eksoottisissa paikoissa kuten Savon umpimetsässä, lakeuksien pellonreunalla, vaarannyppylällä tai autiolla saarella. Upeat maisemamme voi yhdistää ruokamatkailuun ja tukevat ruokaelämyksien tuotteistamista.

Meillä on nimisuojatuotteiden lisäksi lukemattomia muita suomalaisen ruokakulttuurin helmiä. Pitäjien ja maakuntien omia huippubrändejä. Ruokamatkailussa on monta kärkeä ja muutaman ainesosan perinneherkulla voi olla matkakokemuksen huipulla itsestään selvä paikkansa. Fine dining on kovaa valuuttaa, mutta niin on myös arkisemmin paketoitu syöminen. Rennot ravintolaelämykset kiinnostavat nyt nuoria aikuisia.

Varautuminen

Matkailijat etsivät ruokaelämyksiä. Tämä luo maatiloille mahdollisuuden kehittää toimintaansa ja parantaa kannattavuutta. Taloudellisesti vahvat maatilat ovat ruuantuotantomme perusta ja kokonaisvarautumisen keskeisimpiä asioita. Aluetalouden vahvistaminen uusien yhteistyömuotojen kautta pitää koko maan hyvinvoivana, turvallisena ja asuttuna.

Luomuruuan kysyntä matkailualalla tulee kasvamaan huomattavasti. Matkailija toivoo lautaselleen paikallista kulttuuria heijastavaa lähiruokaa – mieluiten luomuna. Tässä ruokamatkailu ja varautuminen kättelevät. Luomu edistää kiertotaloutta ja on tärkeä osa huoltovarmuutta. Se tavoittelee riippumattomuutta ulkomailta tulevista tuotantopanoksista, joista tavanomainen ruuantuotanto on erittäin riippuvaista. Aiheesta on keskusteltu myös Ylen Aamussa.

Oppimista ja innovaatiota

Ruokamatkailun kehittämiseksi ideoita voi hakea muun muassa Etelä-Savosta. Maakunta on alalla edelläkävijä ja innovaattori. Saimaalla ruoka on nostettu matkailun tärkeimmäksi vetovoimatekijäksi ja luomu on osa maakunnan strategisia tavoitteita. Etelä-Savo onkin valittu EU:n parhaaksi luomualueeksi. Samoin kannatta tutustua Suomen ruokamatkailustrategiaan. Kehitetään ja opitaan yhdessä!

Paikallinen ruokakulttuuri ja pitäjien perinneherkut vetävät nyt matkailijoita puoleensa. Miksi ei – ovathan ne hurmanneet paikallisia jopa vuosisatoja! Esimerkiksi nimisuojattu yläsavolainen muurinpohjalettu on herkkua, iloa, yhteisöllisyyttä, ystäviä ja "elämännaatintoa parraimmillaan". Nämä kelpaavat myös matkailijoille. Keksitään vielä yhdessä paikallisherkuille mieleen jäävät markkinointinimet, jotka turistikin osaa lausua. Onko se Muuri Pancake? The World Famous One.

Ina Liljeström viljelee sukutilaansa Vieremällä Pohjois-Savossa. Tila tuottaa luomuviljaa kotimaista elintarvikeketjua varten. Tilalla on myös vanhoja viljoja koeviljelyksessä. Ina on mukana verkostoissa, joissa edistetään lähiruuan saatavuutta kuluttajille ja matkailijoille. Koulutukseltaan hän on rakennus- ja ympäristötekniikan DI sekä agrologiopiskelija Savonia AMK:ssa.  


Muurinpohjalettu, kuva: Ina Liljeström