Hyppää sisältöön
Media

Suomi johtamaan keskustelua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2019 12.48
Tiedote
Maatalous- ja kalastusneuvoston puhetta johtaa maanantaina ministeri Jari Leppä rinnallaan suurlähettiläs Minna Kivimäki.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä maanantaina 15. heinäkuuta maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän johdolla. Kokous on Suomen puheenjohtajakauden ensimmäinen maatalous- ja kalastusneuvoston kokous ja Suomi esittelee kokouksen aluksi puheenjohtajakautensa työohjelman. Suomen puheenjohtajakaudella ajankohtaista on mm. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistus, biotalous sekä kalastusasiat.

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa keskustellaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen ympäristö- ja ilmastonäkökohdista. Aiheena ovat erityisesti ne keinot, joilla yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen korkeammat ilmasto- ja ympäristötavoitteet voidaan parhaiten saavuttaa.

Komissio esittelee neuvostolle sokeria käsittelevän korkean tason työryhmän raportin, jossa pyritään etsimään ratkaisuja sokerin haastavaan markkinatilanteeseen.

Komissaari Hogan informoi neuvostoa EU:n ja Mercosur-maiden (Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay) välillä saavutetusta kauppasopimuksesta. Sopimus kattaa teollisuus- ja maataloustuotteiden kaupan, mutta herkillä maataloustuotteilla kauppaa säädellään kuitenkin kiintiöillä.

Neuvostossa käsitellään myös afrikkalaisen sikaruton tilannetta Euroopassa ja globaalisti, eläinten hyvinvointia kuljetusten aikana, vähäriskisiä kasvinsuojeluaineita, Roomassa pidettyä EU:n ja Afrikan unionin maatalousministerien kokousta, riisin tuonnin kasvua Myanmarista sekä BIOEAST-aloitetta, joka on Keski- ja Itä-Euroopan maiden biotaloussektoria vahvistava yhteishanke.

Suomi järjestää neuvoston kokouksen jälkeen avajaisvastaanoton muiden maiden ministereille ja heidän delegaatioilleen. Vastaanotolla pj-kauden teemojen mukaisesti Suomi keskittyy kestävyyteen ja ilmastoystävällisyyteen tarjoiluissa.

”Puheenjohtajakautemme avausistunto ja sen oheistapahtumat tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden esitellä Suomelle tärkeitä asioita. Suomi pääsee johtamaan maatalous- ja kalastusneuvostoa todella merkittävällä ja haasteellisella hetkellä”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Yksikön päällikkö Ahti Hirvonen, p. +358 50 3466 577

Suomen EU-puheenjohtajasivut