Hyppää sisältöön
Media

Suomi tarvitsee talouskasvua uusista puuperäisistä tuotteista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.9.2015 12.04
Tiedote

Biotalous ja puhtaat ratkaisut on yksi hallituksen strategisista painopistealueista. Metsiin perustuvaa biotalouteen panostetaan erityisesti kärkihankkeessa Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä, jolla edistetään puun markkinoille tuloa, uusien tuotteiden ja palveluiden sekä innovaatioiden käyttöönottoa.

– Suomi tarvitsee talouskasvua uusista puuperäisistä tuotteista, kuten nestemäisistä biopolttoaineista, ympäristöystävällisistä tekstiileistä, biokomposiiteista ja vaikkapa lannoitteista, toteaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Julkisella rahoituksella nopeutetaan uusien tuotteiden kehitystyötä ja kaupallistamista. Metsäalan kilpailukyvystä tulee kuitenkin huolehtia kokonaisuudessaan, sillä toimijoiden omat panostukset uusien tuotteiden kehitystyöhön rahoitetaan nykyisten tuotteiden tuloilla.

Kärkihankkeeseen kohdennetaan seuraavien vuosien aikana julkisia varoja yhteensä noin 50 miljoonaa euroa ja sen toimeenpanoon osallistuu maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön vastuualueella on erityisesti puun markkinoille tulon edistäminen.

– Biomassan saatavuuden varmistaminen uusien investointien tarpeisiin on edellytys metsäalan kasvulle, sanoo ministeri Tiilikainen.

Puun markkinoille tuloa edistetään toimilla, jotka nostavat metsätilan keskikokoa ja vauhdittavat metsätilojen sukupolven vaihdoksia. Samalla kannustetaan yrittäjämäisen metsätalouden harjoittamiseen. Verolainsäädäntöön tehtävien muutoksien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2017 alusta. Metsätietojärjestelmää ja sähköisiä palveluita kehitetään, mikä myös vahvistaa puun tarjontaa. Metsävaratiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen sekä sähköisten palveluiden kehittämiseen panostetaan yhteensä 13 miljoonaa euroa ja työ on jo käynnissä.

Muita merkittäviä toimenpiteitä ovat puurakentamisen edistäminen säädöksiä ja rakentamismääräyksiä purkamalla, metsäteollisuuden investointien ja mekaanisen metsäteollisuuden edistäminen sekä biotalouden tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat.

Lisätiedot:
maatalous- ja ympäristöministerin erityisavustaja Anne Kettunen, puh. 046 923 5169
metsäneuvos Marja Kokkonen, puh. 0295 16 2444