Varataan luomullekin rooli ruokajärjestelmästämme
Luomutuotannolla on osoitettu olevan monia etuja ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Luomutuotantoa pidetään yhtenä kestävyysmuutoksen veturina, joka on esimerkillään kirittänyt muitakin muutokseen. Onko luomu saavuttanut tavoitteensa kirittäessään muita vai tarjoaako se meille vielä jotain lisää? Tunnistammeko ja osaammeko hyödyntää luomun tarjoamia mahdollisuuksia?
Kokonaisvaltaisuus ja sertifiointijärjestelmä ovat luomun ydintä
Luomutuotannon menetelmistä puhutaan enemmän kuin koskaan. Monipuolisen viljelykierron edistäminen, palkokasvien hyödyntäminen typen sidonnassa, laidunnus, kasvinsuojelu ilman kemikaaleja ja maanhoidon asettaminen keskiöön ovat aiheita, jotka eivät ole enää vain luomutoimijoiden juttuja vaan ovat läpäisseet laajasti suomalaisen maatalouden.
Luomu ei ole kuitenkaan pelkkä yhdistelmä erilaisia kestäviä viljelymenetelmiä. Luomutuotannon erityinen vahvuus ja haastavuus on sen kokonaisvaltaisuus ja vaativa sertifiointijärjestelmä. Luomu alkutuotantoa on suunniteltava kokonaisvaltaisesti pohtien samalla ravinnetalouden ja kasvinsuojelun hallinnan haasteita.
Luomussa ei vielä riitä sekään, että raaka-aineita tuotetaan mahdollisimman kestävästi, raaka-aineiden ominaisuudet pitäisi pystyä säilyttämään hyvin myös jalostuksessa. Koko luomutuotantoketjua pellolta asiakkaan ostoskoriin valvotaan. Sertifikaatti takaa asiakkaalle sen, että tuote on tuotettu tuotantosääntöjen lupausten mukaisesti.
Luomulaatujärjestelmän hyödyntäminen riippuu meistä
Luomu on EU:n laatujärjestelmä, jonka tunnettuuden ja lisäarvon todentamisen eteen on tehty valtavasti työtä. Sen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntäminen riippuu meistä.
Tanskalaiset ovat hyödyntäneet luomulaatujärjestelmän tunnettuutta vahvasti viennissä ja ruokapalveluissa. Sveitsissä osataan luomulisäarvotuotteiden tuotanto. Suurin osa sveitsiläisestä luomumaidosta päätyy lisäarvotuotteisiin, kuten luomusuklaan ja -juustojen raaka-aineeksi. Maksukykyiset ja ympäristötietoiset sveitsiläiset kuluttavat luomutuotteisiin henkeä kohden vuodessa yli seitsenkertaisesti rahaa meihin suomalaisiin verrattuna.
Tanskaan ja Sveitsiin verrattuna suomalainen luomutodellisuus on erilainen. Pitkät välimatkat, harva asutus, pohjoinen tuotantoympäristö, keskittynyt kauppa ja hyvin hintatietoiset asukkaat ovat muovanneet suomalaista luomutuotantoa ja -markkinaa. Luomutuotteiden on oltava houkuttelevia kaupan valtavan pitkillä hyllyriveillä, sillä suurin osa luomutuotteista hankitaan meilläkin kaupan valikoimasta. Ei mikään pieni haaste luomutuottajille.
Luomu osana kestävää suomalaista ruokajärjestelmää
Suomalaisen luomutuotannon tulevaisuus on meidän omissa käsissämme. Tuore Tiedolla kasvuun julkaisumme esittelee luomualan näkemyksiä tulevaisuuden tutkimustarpeista. Meidän tulisi ymmärtää entistä paremmin kuluttajien mieltymyksiä ja nuorten yrittäjien tarpeita, mutta myös laajemmin luomutuotannon asemaa yhteiskunnassamme ja sille asetettua roolia kestävämmässä ruokajärjestelmässä. Tähän liittyy myös Annika Lonkilan blogissaan esittelemät suomalaisen ruokajärjestelmän paradigmat, jotka vaikuttavat siihen, kuinka suhtaudumme luomutuotantoon ja haluammeko nähdä mitä tarjottavaa sillä olisi.
On valtavan tärkeää, että luomu tunnistetaan kansallisessa ruokastrategiassa arvokkaana osana suomalaista ruokajärjestelmää ja että ruokastrategian toimeenpano vastaa myös luomualan kehittämistavoitteisiin tulevina vuosina. Samalla on viisasta tunnistaa myös synergiahyötyjä. Luomutuotanto auttaa meitä saavuttamaan samalla monia muitakin tärkeitä tavoitteita: maatalousluonnon ennallistaminen, ruokaviennin kasvattaminen, huoltovarmuus ja maaseudun säilyttäminen elinvoimaisena.
Puhdas tuotantoympäristömme ja luotettavat toimijat ovat suomalaisen luomun valttikortteja. Näistä voimme olla kaikki aidosti ylpeitä ja hyödyntää näitä meille annettuja kortteja puhtaasti parhaiten!
Sari Iivonen toimii Luomuinstituutin johtajana. Luomuinstituutti on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen asiantuntijaverkosto, joka tuottaa tutkittua tietoa suomalaisen luomutuotannon kehittämisen tueksi.