Hyppää sisältöön
Media

4H:n Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2018 15.38
Uutinen
Säkkikeräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea.

Suomen 4H-liitto, Finland svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi, ja siihen osallistuvat Hankkija, Lantmännen Agro, Raisoagro ja Tilasiemen. Keräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 250. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

Säkkikeräys työllistää satoja nuoria eri puolilla Suomea, ja monelle nuorelle säkkikeräys on ensimmäinen kesätyöpaikka. Viime vuonna keräykseen osallistui 136 4H-yhdistystä. 4H-nuoret lajittelevat ja pakkaavat säkit. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineeksi.

Säkkikeräystä on tehty vuodesta 1975, ja muovia on kerätty yhteensä noin 37 miljoonaa kiloa. Viime vuonna keräys tuotti 656 tonnia muovia. Maatiloille toimitetuista Yaran lannoitesäkeistä noin 70 prosenttia palautui kierrätykseen.

Lue lisää: 4H-liiton verkkosivut

Maaseutu Ruoka ja maatalous