Hyppää sisältöön
Media

Elintarvikemarkkinalain muutos hyväksyttiin Valtioneuvoston istunnossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 14.31
Tiedote

Uudistettu elintarvikemarkkinalaki edistää elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvaa elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa. Lakiesitys tulee voimaan toukokuussa 2023.

Elintarvikemarkkinalaki tuli alun perin voimaan vuonna 2019. Lain tarkoituksena oli luoda kaupankäyntiin selkeät pelisäännöt ja tasapainottaa ruokajärjestelmän neuvotteluasemia. Vuonna 2021 lakia täydennettiin lisäämällä siihen EU:n kauppatapadirektiivin edellyttämät hyvän kauppatavan vastaisia käytäntöjä koskevat kiellot ja säännökset niiden valvonnasta.  

Tänään Valtioneuvostossa hyväksytyssä esityksessä lakia tiukennetaan sallitun maksuajan sekä myymättä jääneiden tuotteiden palautuksia koskevien sääntöjen osalta.  Lisäksi ehdotuksessa selkeytetään elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtäviä ja toimia. Lakiesitys tulee voimaan toukokuussa 2023.

-    Tänään Valtioneuvoston istunnossa hyväksytty hallituksen esitys on askel kohti reilumpia suomalaisia ruokamarkkinoita. Laajempaa tarkastelua on syytä kuitenkin vielä jatkaa ja kilpailulainsäädäntöä olisi hyvä perata myös seuraavalla hallituskaudella”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Lue päätös: Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi elintarvikemarkkinalain muuttamisesta 

Lisätietoja:

Erityisavustaja Pertti Hakanen, p. 050 0505 997
Erityisasiantuntija Ilona Rauhanen, p. 029 5162 134