Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriön puheenjohtajuuskauden keskeisenä teemana kestävyys ja ilmastonmuutokseen vastaaminen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.7.2019 14.00 | Julkaistu suomeksi 5.7.2019 klo 15.37
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriö on vastuussa EU-puheenjohtajakauden aikana noin 120:stä työryhmä- sekä 5:stä maatalous ja kalastusneuvoston kokouksesta Brysselissä ja Luxemburgissa. Käytännössä tämä tarkoittaa kokousten johtamisen lisäksi niihin liittyvää valmistelua sekä ennen että jälkeen kokouksen.

Brysselin kokousten lisäksi maa- ja metsätalousministeriö järjestää puheenjohtajuuskaudella Helsingissä 12 kokousta, joista suurimmat ovat biotalouskonferenssi 9.-10.2019 sekä epävirallinen maatalousministereiden kokous 22-24.9.2019.

Puheenjohtajamaan keskeisiä tehtäviä on kokousten johtamisen lisäksi myös neuvoston edustaminen suhteessa muihin EU:n instituutioihin ja EU:n ulkopuolisiin toimijoihin. Suomen puheenjohtajakauden ohjelma koostuu ns. trio-ohjelmasta, kansallisesta puheenjohtajaohjelmasta, meneillään olevien asioiden käsittelyn jatkamisesta sekä EU:n uudesta 5-vuotisesta strategisesta ohjelmasta, jota Suomi ensimmäisenä puheenjohtajana jalkauttaa käytäntöön. Keskeinen teema puheenjohtajakaudella on kestävyys ja ilmastonmuutokseen vastaaminen.

Suomen puheenjohtajakaudella kiinnitetään erityistä huomiota kestävään kokoustamiseen. Käytännössä tämä näkyy heti puheenjohtajuuden alkaessa; kokouksissa ei jaeta perinteisiä kaulahuiveja tai kravatteja vaan kokousten osanottajille viestitään, että vastaava summa käytetään kokousten lentopäästöistä johtuvien päästöjen kompensointiin. Lisäksi Helsinkiin tuleville ulkomaisille kokousosallistujille tarjotaan ilmainen julkisen liikenteen lippu kahdeksi kokouspäiväksi.

Maa- ja metsätalousministeriön painopisteitä puheenjohtajakaudella ovat mm. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen (CAP) edistäminen, biotalous ja EU:n metsästrategia. Suuria taustalla vaikuttavia kokonaisuuksia ovat EU:n monivuotinen rahoituskehys, EU:n instituutioiden uusiutuminen ml. uuden Euroopan parlamentin työn käynnistyminen ja Brexit.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

yksikön päällikkö Ahti Hirvonen, p. 02951 62337, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi