Hyppää sisältöön
Media

Maatalousministeri Essayah: jäsenvaltiot tarvitsevan mahdollisuuden reagoida muuttuviin tilanteisiin nykyistä nopeammin.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2023 13.47
Tiedote

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä 10.-12.12.2023. Ministerit hakivat yhteistä kantaa uusista kasvinjalostustekniikoista, mutta lopullista kompromissia ei vielä löytynyt. Puheenjohtajavaltio Espanja antoi tilannekatsauksen kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön sekä kasvin- ja metsänlisäysaineistoa koskevien asetusten edistymisestä.

Lisäksi ministerit käsittelivät yhteisen maatalouspolitiikan ja maatalousmarkkinoiden tilannetta. Komissio esitteli uudet ehdotukset EU:n eläinten hyvinvointilainsäädännön uudistamiseksi. Ministerit pääsivät sopuun kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta Atlantille, Pohjanmerelle, Välimerelle ja Mustallemerelle. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. 

Maatalousministerien enemmistö kannatti puheenjohtajavaltio Espanjan ehdotusta uusien kasvinjalostustekniikoita koskevan asetuksen kompromissiksi, mutta riittävää määräenemmistöä neuvoston yleisnäkemykseksi ei vielä löytynyt. 
 
”Suomi kannattaa, että EU:n kasvinjalostusta koskeva lainsäädäntö päivitetään ajan tasalle ja uusimman tieteellisen tiedon mukaiseksi. Näin lisätään toimialan kilpailu- ja kriisinsietokykyä sekä mahdollisuuksia sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Neuvotteluita pitää nyt jatkaa rakentavalla otteella, jotta määräenemmistö saavutetaan”, ministeri Sari Essayah kertoo.

Euroopan komissio esitteli uudet asetusehdotukset EU-tason säännöille eläinten kuljetuksista.  

”Lainsäädännön päivitys tarvitaan, jotta eläinten hyvinvointi kuljetuksissa varmistetaan nykyistä paremmin. Päivittämisessä on kuitenkin muistettava, että Suomi on harvaanasuttu maa, minkä vuoksi pitkät etäisyydet, ja kuljetusajat sekä poikkeukselliset lämpötilat on huomioitava. ”, sanoo ministeri Essayah. 

Ministerit keskustelivat yhteisestä maatalouspolitiikasta, jossa uusia sääntöjä on sovellettu vuoden päivät (Lue lisää aiheesta täältä). Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah toi esiin muun muassa uuden toimeenpanomallin hallinnollisen kuormittavuuden ja tietojärjestelmävaatimukset sekä tarpeen yksinkertaistaa luomusääntöjä. Hän myös totesi jäsenvaltioiden tarvitsevan mahdollisuuden reagoida muuttuviin tilanteisiin nykyistä nopeammin. 
 
”On tärkeää, että koko maatalouspolitiikan keskiössä on ruokaturva ja aktiivisen maatalouden edistäminen. Viljelijöiden ääntä on kuunneltava tarkalla korvalla – he varmistavat meille kaikille elintärkeän asian eli laadukkaan, turvallisen ja maistuvan ruoan, taloudellisista hankaluuksista ja ajoittaisista hankalista sääolosuhteista huolimatta. Tästä heille kuuluu lämmin kiitos vuoden jokaisena päivänä, ministeri kertoo. 

Ministerit kävivät läpi myös maatalousmarkkinoiden tilannetta.

”Valitettavasti korkealla noussut ruuan hintataso ei näy riittävästi tuottajien tuloksissa. Markkinatilanne on ollut haastava johtuen haastavista sääolosuhteista ja korkeista tuotantokustannuksista sekä korkotasosta. Vaikea tilanne Ukrainassa ja Lähi-Idän tilanteen kiristyminen luovat toimialalle epävarmuutta. EU:n on jatkettava vahvaa tukeaan Ukrainalle, joka käy sotaa sitä vastaan laittomasti hyökännyttä Venäjää vastaan”, ministeri Essayah linjasi. 

AGRIFISH-neuvosto päättyi tiistaina saavutettuun sopuun kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta Atlantille, Pohjanmerelle, Välimerelle ja Mustallemerelle vuodelle 2024 ja tietyissä tapauksissa vuosille 2025, 2026. Neuvosto pääsi myös ratkaisuun ankeriaan suojelemiseksi vahvistettavista rauhoitusajoista. Itämerellä ankeriaan kalastaminen meressä on sen pääasiallisena vaellusaikana kielletty syyskuun 15 päivästä 2024 maaliskuun 15 päivään 2025. Itämeren jäsenvaltiot voivat kuitenkin sopia muista rauhoitusajoista, jotka varmistavat ankeriaan tehokkaan suojelun. Suomessa sovelletaan tiukempaa kalastusasetukseen perustuvaa rauhoitusta, jonka mukaan ankeriaan kaupallinen kalastaminen on sallittu vain heinäkuussa. Ankeriaan vapaa-ajankalastus on nyt annetun neuvoston asetuksen mukaan meressä edelleen kielletty kokovuotisesti vuonna 2024.

Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221
Erityisasiantuntija Kari Valonen p. +32 473 525 630

EU ja kansainväliset asiat Kalat Ruoka ja maatalous