Hyppää sisältöön
Media

Maidontuotannon pohjoinen tuki vuodelle 2022 vahvistettu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 14.39
Tiedote

Valtioneuvosto vahvisti torstaina vuoden 2022 tammi-joulukuun maidontuotannolle maksettavan pohjoisen tuen lopullisen määrän. Päätöksellä ei ole suoranaisia valtiontaloudellisia vaikutuksia, koska tuen enimmäismäärästä päätetään erikseen tukimuodon hyväksymisen yhteydessä.

Maidontuotannolle maksettavaa pohjoista tukea korotetaan nyt 0,3 senttiä litralta koko pohjoisen tuen alueella pois lukien C2 –tukialue jaksolla 1.7.-31.12, jolloin tukea on mahdollista korottaa 0,2 senttiä litralta. Tukitaso asettuu tällöin 7,6–31,5 senttiin litralta tukialueesta ja tukikuukaudesta riippuen.

Litrakohtainen tuki korotetaan tukialueittain porrastetusti siten, että maidontuotantoon varattu 161,2 miljoonan euron tukisumma tulisi mahdollisimman täysimääräisesti käytetyksi. Vastaava tuen täydentäminen on tehty vuosittain siinä vaiheessa, kun koko vuoden aikana tuotetut maitomäärät pohjoisen tuen alueella ovat selvillä.

Pohjoinen tuki on osa kokonaan kansallisesti maksettavia, EU:n yhteiseen maatalouspolitiikkaan sovitettuja maatalouden tukimuotoja. Sillä täydennetään EU:n tukijärjestelmiä (EU:n suorat tuet, luonnonhaittakorvaukset, ympäristökorvaukset ja eläinten hyvinvointikorvaukset) ja turvataan maa- ja puutarhatalouden toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta sekä maaseudun elinvoimaisuuden säilymistä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Juha Vanhatalo, p. 0295 16 2347, juha.vanhatalo(at)gov.fi
Erityisasiantuntija Pekka Pihamaa, p. 0295 16 2289, pekka.pihamaa(at)gov.fi

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous