Hyppää sisältöön
Media

Metsäystävyksiä ikuisesti – Suomen ja Ruotsin metsäyhteistyö syveni Hanasaaressa huhtikuussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2018 13.58
Uutinen
Ministerit Jari Leppä ja Sven-Erik Bucht Hanasaaressa 18.4.2018.

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti suomalais-ruotsalaisen Forest Friends Forever -metsäkonferenssin Espoossa, Hanasaaren kulttuurikeskuksessa 17.–18. huhtikuuta. Esillä konferenssissa olivat ajankohtaiset metsätutkimus- ja innovaatiohankkeet, biotalous sekä metsäpolitiikka, josta keskustelivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä Ruotsin maaseutuministeri Sven-Erik Bucht.

Konferenssi on jatkoa vuonna 2017 alkaneelle Tandem Forest Values -tutkimusohjelmalle, joka syventää tutkimusyhteistyötä ja edistää biotalouden uusien tuotteiden kehittämistä. Tapahtuma oli Suomen kiitos Ruotsille, joka lahjoitti 12 tutkijatohtorin virkaa lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle viime syksynä.

Investointeja biotalouden innovaatioihin

Innostavissa konferenssiesityksissä korostui tutkimuksen ja innovoinnin merkitys metsäteollisuuden edistämiseksi. Konferenssin yhteyteen oli järjestetty Uusi puu -hankkeen ja Aalto-yliopiston yhteinen näyttely, jossa esiteltiin puusta valmistettuja uusia tuotteita, kuten puukuituvaatteita sekä ekologisia vaihtoehtoja muovikasseille. Innovaatiot nousivat tärkeäksi teemaksi myös ministereiden haastattelussa.

 Uusien innovaatioiden synnyttämiseen saadaan merkittävästi lisää tehoa, kun tuodaan yhteen Suomen ja Ruotsin parhaat osaajat ja annetaan heille kunnianhimoisia haasteita ratkaistavaksi. Tämä edellyttää riittäviä rahallisia panostuksia kummaltakin maalta sekä yksityiseltä sektorilta, painotti ministeri Jari Leppä keskiviikkona ministereiden keskusteluosuudessa.

Konferenssin aikana oli mahdollisuus tutustua Uusi puu -hankkeen ja Aalto-yliopiston näyttelyyn uusista puupohjaisista ratkaisuista. Näyttelyssä oli esillä muun muassa biohajoavia kosmetiikkapakkauksia.
 

Konferenssin aikana oli mahdollisuus tutustua Uusi puu -hankkeen ja Aalto-yliopiston näyttelyyn uusista puupohjaisista ratkaisuista. Näyttelyssä oli esillä muun muassa biohajoavia kosmetiikkapakkauksia.

– Suomi ehdottaa yhteisen innovaatio-ohjelman käynnistämistä vuodesta 2019 alkaen. Viisivuotisen ohjelman kokonaislaajuudeksi ehdotetaan 150 miljoonaa euroa, josta puolet muodostuisi julkisesta tuesta, ministeri Leppä esitti.

 Innovaatiotyö vaatii paljon resursseja ja taakkaa on järkevää jakaa. Mietimme ehdotusta ja pohdimme, miten voisimme vastata ehdotukseen parhaalla mahdollisella tavalla, ministeri Bucht sanoi.


 

Ministerit Jari Leppä ja Sven-Erik Bucht kertovat tekevänsä mielellään yhteistyötä metsäpoliitikassa. Viimeisimpänä Suomi ja Ruotsi ovat yhdessä vaikuttaneet EU:n komission ehdotukseen metsien hiilinieluista.

Yhdessä vahvempia kuin yksin

Suomi ja Ruotsi ovat yhdessä äärimmäisen vahvoja metsäteollisuuden toimijoita. Konferenssiesityksissä painotettiin, että maiden välistä yhteistyötä jatkamalla ja kehittämällä voidaan päästä parempiin tuloksiin kuin yksin. Sekä metsätalouden että -politiikan suhteen tulee luoda yhteisiä pelisääntöjä, jotta toiminta sujuisi entistäkin jouhevammin.

Suomen ja Ruotsin liput liehuivat ylväästi Hanasaaren kulttuurikeskuksen yllä koko konferenssin ajan.
Suomen ja Ruotsin liput liehuivat ylväästi Hanasaaren kulttuurikeskuksen yllä koko konferenssin ajan.

– Pidän erittäin tärkeänä, että metsäyhteistyö on tiivistynyt viime aikoina myös virkamiestasolla.  Pääministerit Sipilä ja Löfven sopivat viime vuonna, että Suomi ja Ruotsi tiivistävät biotalousyhteistyötä, ja heidän agendallaan on paljon metsäasioita. Pyrimme lisäämään yhteistyötä myös biojalostamoiden, puurakentamisen, metsäntutkimuksen ja kansallisen metsäpolitiikan alalla, kertoi ministeri Leppä.

 Olemme sopineet, että järjestämme yhdessä Brysselin päättäjille metsäakatemiakursseja, joiden kenttäosuudet pidetään vuorotellen Suomessa ja Ruotsissa, lisäsi ministeri Leppä. Yhteisen, päättäjille suunnatun Forest Academy for Decision Makers -ohjelman tavoite on lisätä keskustelua metsän kestävistä käyttömahdollisuuksista.

Konferenssissa oli lähes sata osallistujaa suomalaisista että ruotsalaisista valtionhallinnon organisaatioista, tutkimuslaitoksista sekä metsäalan yrityksistä. Tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna Lundissa.

Konferenssi huipentui ekskursioihin, joista toinen suuntasi VTT:n Bioruukkiin Espooseen ja toinen Tornatorin metsäalueille Hyvinkäälle. Metsässä osallistujat oppivat uutta ja nauttivat aurinkoisesta kevätsäästä. Kuvan otti Vilma Häkkinen.
 

Konferenssi huipentui ekskursioihin, joista toinen suuntasi VTT:n Bioruukkiin Espooseen ja toinen Tornatorin metsäalueille Hyvinkäälle. Metsässä osallistujat oppivat uutta muun muassa talousmetsien luonnonhoidosta ja nauttivat aurinkoisesta kevätsäästä. Kuva: Vilma Häkkinen.

Konferenssin esitykset
Konferenssin kuvat
Konferenssin ohjelma

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa, etunimi.sukunimi@mmm.fi, p. 029 516 2429

http://www.projekttandem.se
#ForestFriendsForever #TandemForestValues

Uutisen kuvat: Sari Gustafsson

Biotalous EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Luonto ja ilmasto Metsät Tutkimus ja kehittäminen