Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Pohjoisella tuella suuri merkitys C-tukialueen maidontuotannolle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2008 7.00
Puhe -

”Euroopan komission teettämän pohjoisen tuen arvioinnin sekä Suomen ja komission näkemysten pohjalta aloitamme nyt keskustelut siitä, miten pohjoisen tuen järjestelmää voitaisiin kehittää. Ehdotukset komissiolle teemme yhteistyössä tuottajien kanssa.” Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila puhui tänään Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton järjestämässä maitoseminaarissa Oulunsalossa.

Kehittämisehdotuksissa on arvioitava, ovatko tukijärjestelmä sekä sen tavoitteet ja keinot edelleen ajantasaisia, kun otetaan huomioon maatalouden toimintaympäristössä ja EU:n maatalouspolitiikassa tapahtuneet muutokset. Pohjoinen tuki on liittymissopimuksessa määritelty pitkäaikaiseksi tueksi, joten se jatkuu myös tulevaisuudessa. Komission kanssa käydään lähinnä keskustelua siitä, vastaavatko nykyiset tukimuodot ja tukitasot artiklassa määriteltyä tuotannon säilyttämistavoitetta.

"Pohjoisella tuella on suuri merkitys C-tukialueen maidontuotannolle. Maidontuotannon tuen osalta tavoitteeni on, että maidon litratuki säilyy edelleen," ministeri Anttila sanoi.

Anttilan mukaan kotimaisen maidon saannin turvaaminen edellyttää, että maidontuotanto on tiloilla kannattavaa. "Tässä ovat tuottajahinnat avainasemassa. Kohonneet tuotantokustannukset on siirrettävä tuottajahintoihin. Myös kaupan tulisi tiedostaa, että kaikkien ketjun osapuolien tulisi hyötyä kuluttajahintojen korotuksista. Tämä ei saa jäädä vain ketjun vahvimpien toimijoiden etuoikeudeksi,” Anttila korostaa.

Maidontuotanto on maatalouden kokonaisarvolla mitattuna suurin yksittäinen maatalouden tuotannonala Suomessa. Maitosektorin menestymisellä on huomattava merkitys koko maatalouden menestymiselle. Maidon osuus maatalouden kokonaistulosta, samoin kuin maatilojen myyntitulosta, on yli 40 prosenttia. Tällä hetkellä maidontuotantomme on alle maakiintiön.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, puh. (09) 160 52 451, 0400 395 537

Sirkka-Liisa Anttila