Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Jari Leppä Ratkaisujen kiertueella Vähikkälässä

maa- ja metsätalousministeriö 30.11.2020 10.53
Uutinen

Ministeri Jari Leppä vieraili yhdessä älykkäässä kylässä, Janakkalan kunnassa sijaitsevassa Vähikkälässä ja kävi keskustelua hyvän elämän aineksista. ”Älykkyyttä ei ole toimia yksin. Yhdessä tekeminen tuo voimaa tekoihin.”, kuului keskustelun oivalluksena. Vierailu toteutettiin koronaturvallisesti turvavälit huomioiden ja maskit päällä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän vierailu Vähikkälään oli osa Ratkaisujen kiertuetta. Vähikkälässä ministeri tapasi kyläläisiä ja käy keskustelua älykkäistä kylistä, hyvästä elämästä ja kestävästä arjesta nyt ja tulevaisuudessa.

Vähikkälän kylä sai kunniamaininnan kaksivuotisessa Suomen Älykkäin kylä –kisassa, jossa oli mukana 33 kylää eri puolilta Suomea. Kunnianmaininta annettiin ainutlaatuisesta luovuudesta ja heittäytymiskyvystä.

Ministeri Lepän Ratkaisujen kiertueen tarkoituksena on etsiä useita ja erilaisia ”ihmisten kokoisia” paikallisesti toteutettuja ratkaisuja monimutkaisiin ilmastoon liittyviin ongelmiin. Paikallinen elinvoima on yksi Ratkaisujen kiertueen teemoista. Myös Vähikkälän vierailun keskiössä olivat kyläyhteisössä syntyneet paikalliset ja kestävät ratkaisut.

Yhteisöllisyys, ennakkoluulottomuus ja rohkeus Vähikkälän toiminnan ydin

Päivän aikana ministeri vieraili Vähikkälän koululla ja keskusteli koululaisten kanssa siitä, mikä tekee kylästä hyvän paikan elää. Vähikkälän kyläläisiä ministeri tapasi seuratalolla, jossa käytiin keskustelua kylän älykkäistä ratkaisuista.

Yhteisöllisyys, luovuus ja rohkeus ja ennakkoluulottomuus loivat vähikkäläisille hyvän elämän ainekset omalla kylällä.  Meillä on iso panostus asioihin, joihin lähdetään mukaan, kertoivat kyläläiset Vähikkälän seuratalolla. 

”Erityisesti jäi mieleen kyläläisten erinomainen ote asioihin: kylätoiminnassa ei pidä vähätellä ja otekorkeuden pitää olla kohdallaan”, ministeri Jari Leppä totesi Vähikkälän kyläläisistä.

Monipaikkaisuuden, etätyön ja asumisen kysymykset keskusteluttivat seuratalolla. Ilman toimivaa valokuituyhteyttä etätöiden tekeminen olisi haasteellisempaa, ja valokuituyhteys mahdollistaa myös vapaa-ajanasukkaiden työskentelyn.

Kaksoiskuntalaisuuden kysymykset nousivat myös esille – kylään kun haluttaisiin muuttaa vakituisesti esimerkiksi omalle loma-asunnolleen. Kylään myös haluttaisiin muuttaa muualtakin, mutta omistus- tai vuokra-asuntoa on vaikea löytää.

Ministeri vieraili lisäksi Sauvalan kartanolla. Kartano toteuttaa Suomen oloissa harvinaista yritystoimintaa järjestämällä jahteja, joissa metsästetään etupäässä fasaaneja sekä lisäksi myös sorsia, peuroja ja hirviä.

Lisätietoa:

  • Ministerin erityisavustaja Annukka Kimmo, etunimi.sukunimi@mmm.fi