Hyppää sisältöön
Media

Myllykosken vesivoimalaitos Kuusinkijoella lakkautetaan – järvitaimenen vaellus järvialueille vapautuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2022 15.42
Tiedote

Kuusinkijoki kuntoon ry on ostanut Myllykosken voimalaitoksen Koskienergia Koskivoima Oy:ltä. Kaupan myötä vesivoimalaitos lopettaa toimintansa ja vanha jokiuoma kunnostetaan, minkä seurauksena muun muassa uhanalainen järvitaimen pääsee vapaasti vaeltamaan laajoille virtavesi- ja järvialueille. Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-ohjelma on rahoittanut hankkeen kustannuksia merkittävästi.

Voimalaitoskauppa allekirjoitettiin Helsingissä 15.12.2022. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen vieraili allekirjoitustilaisuudessa tervehtimässä ja kiittämässä hanketoimijoita ja rahoittajia.

Voimalaitos on Kuusinkijoen ainoa patorakenne. Voimalaitosrakennus tullaan säilyttämään kulttuurihistoriallisista syistä. Voimalatoiminnan päätyttyä vesi ohjataan takaisin tähän asti kuivana olleeseen vanhaa jokiuomaan, Piilijokeen, jota pitkin taimenet pääsevät vaeltamaan Kuusingin pääuomasta aina latvavesille saakka. Taimenkannan palauttaminen vaatii vaellusesteen poiston lisäksi muun muassa kestäviä kalastusjärjestelyjä.

Kuusinki on yksi Kuusamon kolmesta kuuluisasta taimenjoesta, joista kaksi muuta ovat Kitkajoki ja Oulankajoki. Nämä kolme yhtyvät Venäjän puolella ja laskevat Paanajärveen, josta vesireitti jatkuu Pääjärveen järvitaimenen laajoille syönnösalueille.

– Kuusinkijoen avaaminen ja ennallistaminen vaelluskaloille vahvistaa sekä kalakantoja että alueellista elinvoimaa ja Kuusamon seudun matkailua. Kuusinkijoen vapauttamisella on vahva tuki sekä sosiaalinen hyväksyttävyys niin maanomistajien, paikallisten päättäjien kuin kalastajienkin keskuudessa. Samalla hanke on yksi NOUSU-ohjelman merkittävimmistä saavutuksista. Haluan esittää suuret kiitokset kaupan osapuolille sekä rahoittajille. On hienoa, että Koskienergia Oy luopuu Myllykosken voimalatoiminnasta ja paikallinen yhdistys on edistänyt hanketta esimerkillisen tehokkaasti, kiittää ministeri Kurvinen.

Maa- ja metsätalousministeriö on rahoittanut NOUSU-ohjelmalla voimalaitoskauppaa. Valtion avustus myönnettiin Lapin ELY-keskuksen kautta. Loput hankkeen rahoituksesta on kerätty eri toimijoilta, mikä on ollut paikalliselle yhdistykselle mittava ja raskas urakka, jota korona ja Venäjän hyökkäyssota ovat vaikeuttaneet. Tukensa ovat antaneet Kuusamon kaupunki, Luonnonperintösäätiö, Ilkka Herlin, WWF, LähiTapiola Kainuu-Koillismaa sekä lisäksi lukuisat yritykset ja sadat yksityiset lahjoittajat.

Maa- ja metsätalousministeriön NOUSU-vaelluskalaohjelmalla parannetaan vaelluskalojen ja uhanalaisten kalakantojen tilaa useissa kohteissa ympäri Suomen. NOUSU-ohjelma ja Kuusinkijoen vapauttamishanke toteuttavat pääministeri Sanna Marinin hallituksen tavoitetta vaelluskalakantojen elvyttämisestä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja jatkaa edellisellä hallituskaudella käynnistettyä kärkihanketta.

Lisätietoja:

  • erityisasiantuntija Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 313, jouni.tammi(at)gov.fi
  • ylitarkastaja Aurora Hatanpää, Nousu-ohjelman toimeenpano, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, p. 050 5354173, aurora.hatanpaa(at)ely-keskus.fi
  • puheenjohtaja Matti Aikio, Kuusinkijoki Kuntoon ry, p. 0400 354 540, matti.aikio(at)gmail.com
  • toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen, Koskienergia Koskivoima Oy, p. 040 708 2165, hannu.ruotsalainen(at)koskienergia.fi