Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvitys Elintarviketurvallisuusviraston ja Maaseutuviraston yhdistämisestä valmistunut

Maa- ja metsätalousministeriö
14.9.2016 16.15
Tiedote

Selvitys Elintarviketurvallisuusviraston ja Maaseutuviraston yhdistämisestä luovutettiin tänään 14.9. maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. Selvityksessä kiinnitettiin huomiota mahdollisen yhdistämisen hyötyihin ja riskeihin sekä siihen, mitä vaikutuksia yhdistämisellä olisi virastojen lakisääteisen toiminnan vaikuttavuuteen, tuottavuuteen ja tehokkuuteen. Ministerille luovutettiin samalla myös maa- ja metsätalousministeriön virkatyönä tehty selvitys mahdollisen yhdistämisen vaikutuksesta virastojen tietohallintoon.

Keskushallinnon virastorakenteen uudistaminen sekä valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittaminen kuuluvat pääministeri Juha Sipilän hallituksen rakennepoliittisiin uudistuksiin, joilla hallitus vahvistaa julkisen talouden kestävyyttä. Nyt luovutettu selvitys tukee maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan rakenteellista kehitystyötä, erityisesti aluehallinnon uudistukseen liittyen.

Selvitysryhmä ehdottaa kolmea eri vaihtoehtoa virastojen tulevaisuudelle: 1) nykyisen virastojaon pitäminen, 2) virastojen yhdistämistä maakuntauudistuksen yhteydessä, 3) virastojen yhdistämistä maakuntauudistuksen jälkeen. Selvitysryhmä katsoo, että virastojen mahdollinen yhdistäminen on ratkaistava sen perusteella, mitä tavoitteita halutaan korostaa. Yhdistämiseen vaikuttaa ennen muuta se, halutaanko virastoilta hyviä tuloksia lähivuosina vai korostetaanko uudistumista ja tuloksia pidemmällä aikavälillä.

– Maakuntauudistuksen yhteydessä hallitus tarkastelee myös keskusvirastojen asemaa ja rakennetta tulevaisuudessa. Nyt saatu selvitys antaa hyvän pohjan päätöksenteolle, ministeri Tiilikainen sanoo.

Selvityksen tekivät maa- ja metsätalousministeriön entinen osastopäällikkö Heimo Hanhilahti, maa- ja metsätalousministeriön entinen apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen sekä läänineläinlääkäri Hanna Lounela Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ja yksikön päällikkö Kari Kivikko Hämeen ELY-keskuksesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
osastopäällikkö Risto Artjoki, p. 0295 162 286

Hallinnonala Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto rakenneuudistus reformit