Hyppää sisältöön
Media

Siipikarjan, kyyhkyjen ja riikinkukkojen pitäminen rekisteriin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2010 9.46
Tiedote -

Siipikarjan ja useiden muiden lintujen rekisteröinnistä tulee uusi asetus marraskuun alussa. Siipikarjan, viesti-, näyttely- ja koristekyyhkyjen sekä riikinkukkojen pitäminen pitää ilmoittaa rekisteriin viimeistään huhtikuun 2011 loppuun mennessä.

Tietoa tarvitaan sekä elinkeinotoiminnasta että pienmuotoisemmasta harrastuspohjaisesta lintujen pitämisestä. Asetuksen avulla estetään esimerkiksi lintuinfluenssan ja newcastlentaudin leviämistä. Asetus helpottaa myös varautumissuunnitelmien tekemistä sekä ihmisille ja eläimille yhteisten tautien, kuten salmonellan, esiintymisen valvomista.

Siipikarjalla tarkoitetaan kaikkia lihan, munien tai muiden tuotteiden tuottamiseksi kasvatettuja ja tarhattuja lintulajeja, kuten kanoja (broilerit, munivat kanat ja koristekanat), kalkkunoita, hanhia, ankkoja, viiriäisiä, helmikanoja ja strutseja. Siipikarjaan kuuluvat myös tarhatut riistalinnut, kuten fasaanit, sorsat, teeret, metsot ja pyyt.

Ilmoitukset eläintenpitäjästä ja lintujen sijaintipaikasta pitää toimittaa huhtikuun 2011 loppuun mennessä sille maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jonka alueella lintujen pääasiallinen pitopaikka sijaitsee. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia asetuksessa mainittuja lintulajeja. Ilmoitus pitää tehdä yhdestäkin linnusta.

Kulutusmunien tuottajien ei tarvitse ilmoittaa uudelleen toiminnastaan, jos he ovat rekisteröityneet kanalarekisteriin ja heillä on kulutusmunien merkintätunnus.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
eläinlääkintöylitarkastaja Ulla Joutsenlahti, p. (09) 160 54287, 040 565 0360

Sirkka-Liisa Anttila