Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen esitys lohenkalastuksen kieltämisestä Tenojoella annettiin eduskunnalle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.11.2022 13.25
Tiedote

Hallituksen esitys lohenkalastuksen kieltämisestä Tenojoella vuonna 2023 annettiin eduskunnalle valtioneuvoston istunnossa torstaina 17.11.2022. Lohenkalastus esitetään kiellettäväksi Tenolla lohikantojen elpymisen mahdollistamiseksi.

Tenon lohikantojen tila on edelleen hyvin heikko. Tenon vesistön kaikuluotaus-, videoseuranta- ja sukelluslaskentojen tutkimustuloksista on selvinnyt, että Tenon lohikantojen tila on enintään vuoden 2021 tasolla tai hieman tätä heikompi. Lisäksi ennuste arvokkaiden suurempien, useamman vuoden meressä kasvaneiden emolohien määrästä tulevina vuosina on hyvin heikko perustuen yhden merivuoden lohien (tittien) nousumäärän. Jotta lohikantojen elpyminen voisi käynnistyä, tarvitaan Tenoon ja sivujokiin enemmän emokaloja. Siksi lohenkalastuskieltoa on esitetty jatkettavaksi. 

Koska Tenojoki on Norjan ja Suomen välinen rajajoki, tehdään lohenkalastusta koskevat ratkaisut vuosittain yhdessä Norjan kanssa. Lisäksi kalastuskielto tai voimakkaat rajoitukset on käsiteltävä Suomen eduskunnassa. Asiassa on yritetty neuvotella ratkaisua hyvin vähäisestä lohen kalastusmahdollisuudesta. Tässä ei kuitenkaan saavutettu tulosta, sillä vaihtoehdot eivät osoittautuneet toteuttamiskelpoisiksi. Ratkaisuja ehdottaneilla tahoilla oli suuria näkemyseroja tilanteen mahdollistamasta kalastuksesta.  

Tenon lohenkalastuskieltoa koskeva lakiesitys etenee jo nyt eduskuntaan, jotta se on mahdollista saada käsiteltyä ennen nykyisen eduskuntakauden päättymistä. Muuten laki ei ehtisi tulla voimaan ennen kalastuskauden alkua. 

Lakiesityksessä on myös pykälä, joka antaisi puitteet kyttyrälohen hallituille pyyntihankkeille ensi kesänä, jolloin on jälleen odotettavissa tämän vieraslajin voimakas nousuvaellus Tenoon. 

Lisätietoja maa- ja metsätalouministeriöstä: 
Vesa Ruusila, erätalousneuvos, p. 02951 62051, vesa.ruusila(at)gov.fi
Tapio Hakaste, neuvotteleva virkamies, p. 02951 62152, tapio.hakaste(at)gov.fi

Ráđđehusa ovdanbuktojupmi luossabivddu gieldimis Deanus addojuvvui riikkabeivviide

Haldâttâs iävtuttâs luosâpivdo kieldimist Tiänujuuvâst adelui ovdâskoodán

Halltõõzz eʹtǩǩõs luõss-šeellmõõžž ǩeâldmõõžžâst Teänjooǥǥâst uʹvddeš eeʹttiǩ-kådda

Antti Kurvinen Kalat