Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tieto kalan pyyntipäivästä näkyy kuluttajalle jatkossakin

Maa- ja metsätalousministeriö 15.5.2014 13.00
Tiedote -

– Kuluttajalla on oltava oikeus saada tietää, miten tuoretta myynnissä oleva kala on, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Hänen mukaansa tiedon saaminen voidaan varmistaa sekä vapaaehtoiselta että lainsäädännön pohjalta.

Tällä hetkellä ministeriön asetus edellyttää, että tuoreen kalan pyyntipäivä ilmoitetaan kaupassa. Jatkossa päiväysmerkinnöistä säädetään ensi joulukuussa voimaan tulevilla EU:n yhteisellä elintarviketietoasetuksella ja EU:n kalastustuotteiden markkinointia koskevilla uusilla määräyksillä.

Näiden määräysten mukaan kaikkiin kalastustuotteisiin pitää merkitä kalastustuotteiden vähimmäissäilyvyysaika, mutta pyyntipäivän merkitseminen ei ole pakollista. EU:n määräykset sallivat vapaaehtoiset merkinnät, joten elinkeino voi kuluttajien toiveen mukaan edelleen merkitä pyyntipäivän, vaikka EU ei sitä vaadikaan.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo nyt esittää EU-asetuksen rinnalle kansallisen vaatimuksen, että kalastustuotteista on edelleen ilmoitettava myös kalan pyynti- ja nostopäivä. Parhaillaan valmisteilla olevassa kansallisessa asetuksessa säädetään, mitä merkintöjä pakkaamattomilta elintarvikkeilta vaaditaan.

Ministeriön asetusluonnos kalan pyynti- tai nostopäivän ilmoittamisvelvollisuudesta oli lausunnoilla viime syksynä. Saaduissa lausunnoissa ilmoittamisvelvollisuuden poistoa sekä kannatettiin että vastustettiin ja sen mahdollisesta jatkosta keskusteltiin pari kuukautta sitten ministeriön järjestämässä tilaisuudessa.

Kansliapäällikkö Husu-Kallio korostaa, että vastuu myytävän kalan laadusta ja turvallisuudesta on aina ensisijassa elinkeinolla, jonka on varmistettava, että kala on moitteetonta koko myyntiaikansa, olipa se pakattua tai irtokalaa.

– On ilahduttavaa, että kotimaisen kalakaupan toimijat näyttävät vakavasti sitoutuvan tämän tavoitteen saavuttamiseen, hän toteaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 0295 162 479
neuvotteleva virkamies Sebastian Hielm, p. 0295 162 305
[email protected]

Jari Koskinen
EU