Hyppää sisältöön
Media

Tutustu vaelluskalakantojen elvyttämiseen luonnon päivänä Oulussa, Lieksassa ja Raaseporissa Mustionjoella

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.7.2018 15.34
Uutinen
Oulun Hupisaaret

Suomen luonnon päivää vietetään 25. elokuuta. Elokuun viimeisenä lauantaina on mahdollisuus tutustua vaelluskalakantojen elvyttämiseen.

Oulu, Hupisaaret

Vaelluskaloja palautetaan urbaaneihin puroihin

Oulun Hupisaarten vehreällä puistoalueella risteilee lähes kaksi kilometriä pieniä kaupunkipuroja. Pian puroihin saattaa nousta kutemaan uhanalainen meritaimen.

Puroja on kunnostettu syksystä 2017 alkaen. Purouomia on muotoiltu uudelleen, kaloille on tehty talvehtimissyvänteitä ja puroissa olevia nousuesteitä on poistettu. Tänä kesänä pidetyissä talkoissa puroihin on rakennettu muun muassa kutusorakoita, jotta luonnonvaraisesti lisääntyvät vaelluskalat saataisiin palautettua puroihin. Luonnon päivänä tutustutaan purojen kunnostukseen ja kuullaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriön, Luonnonvarakeskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoiden esityksiä kalakantojen palauttamisesta.

Paikka: Ainolanpolku 1, Oulu
Aika: 25.8. klo 12-15
Yhteystiedot:
kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, Oulun kaupunki p. 044 703 2151, heikki.pulkkinen(at)ouka.fi

Lieksan satama

Lieksanjoen järvilohikantaa elvytetään

Luonnon päivänä asiantuntijat kertovat Lieksan satamassa, kuinka Lieksanjoen järvilohi- ja järvitaimenkantaa elvytetään. Kutusorakoita ja poikasalueita kunnostetaan kaivinkoneen ja helikopterin avulla sekä talkootyönä. Lisäksi vesistöön on istutettu poikaisia ja alueella on tehty emokalojen ylisiirtoja. Tapahtuma järjestetään Lieksan kalamarkkinoiden yhteydessä. Päivän aikana järjestetään Lieksanjokeen kuuluvan Naarajoen kunnostetuille koskialuille kaksi bussiretkeä, joista tiedotetaan elokuussa.

Paikka: Braheantie 14, Lieksa
Aika: 25.8. klo 8-14
Yhteystiedot:
johtava kalatalousasiantuntija, Timo Turunen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalvelut, p. 0295 026 112, timo.turunen(at)ely-keskus.fi
projektipäällikkö Niilo Valkonen, Pohjois-Karjalan liitto, p. 045 875 3735, niilo.valkonen(at)pohjois-karjala.fi

Raasepori, Åminnefors ja Billnäs

Åminneforsiin ja Billnäsiin rakennetaan kalatietä

Mustionjoen Åminneforsin ja Billnäsin kalateiden rakennustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa. Kalatiet mahdollistavat vaelluskalojen nousun voimalaitoksen patojen ohi kalojen luontaisille lisääntymisalueille. Kalatiehanketta esitellään maastossa Åminneforsin voimalan kupeessa klo 12-13 ja Billnäsissä klo 13.30-14.30. Kohteissa liikkuminen liikenteen ja rakennustoiminnan takia erittäin suurta varovaisuutta noudattaen.

Paikka: Åminneforsin voimala, Valssaamontie 17, Åminnefors
Aika: 25.8. klo 12-13
Paikka: Billnäsin voimala, Vasarasepäntie 30, Billnäs
Aika: 25.8. klo 13.30-14.30
Yhteystiedot:
vastaava katupäällikkö Piia Nordström, Raasepori, p. 019 2893852, piia.nordstrom(at)raseborg.fi

Virtavesitapahtumia koordinoivat maa- ja metsätalousministeriön kanssa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalastuspalvelut, Luonnonvarakeskus, Oulun kaupunki, Oulun Energia, Lieksan kaupunkikeskusyhdistys ry, Ruunaan kalastusalue ja Pielisen kalastusalue, Raaseporin kaupunki, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry sekä muut yhteistyökumppanit.

Hupisaarten purojen, Lieksanjoen ja Mustionjoen kunnostus kuuluvat hallituksen vaelluskalojen kärkihankkeeseen, jossa elvytetään vaelluskalojen ja uhanalaisten kalakantojen tilaa useissa kohteissa eripuolilla Suomea.


Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Virpi Komulainen, viestintäasiantuntija, p. 029 516 2110
Jouni Tammi, ylitarkastaja, p. 029 516 2313

Biotalous Eläimet ja kasvit Kalat Luonto ja ilmasto Maaseutu Vesi