Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Huoneistotietojärjestelmä helpottaa asuntokauppaa

Pentti Lähteenoja Julkaisupäivä 27.1.2020 9.00 Blogit MMM

Huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2019 alussa. Sen jälkeen asunto-osakeyhtiöt on perustettu suoraan sähköisessä muodossa, eikä osakekirjoja enää paineta. Aiemmin perustettujen asunto-osakeyhtiöiden osakeluetteloiden siirtäminen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään alkoi 1.5.2019 ja sen on määrä valmistua vuoden 2022 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistaja saa hakea oikeutensa kirjaamista huoneistotietojärjestelmään. Asunto-osakkeen kaupan jälkeen on kahden kuukauden kuluessa haettava saannon kirjaamista huoneistotietojärjestelmään. Asunto-osakkeen tiedot siirretään sähköiseen muotoon viimeistään kymmenen vuoden kuluttua osakeluettelon siirrosta.

Suomessa arvioidaan olevan noin 100.000 taloyhtiötä ja 1,5 miljoonaa osakehuoneistoa, joilla on yli kaksi miljoonaa omistajaa. Tähän mennessä huoneistotietojärjestelmässä on runsas tuhat taloyhtiötä ja 20.000 osakehuoneistoa. Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtoon tarkoitettu sähköinen palvelu avataan huhtikuussa 2020. Palvelu on ensisijaisesti tarkoitettu pienille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Vuoden loppupuolella on tarkoitus julkaista rajapintapalvelu osakeluettelon tietojen siirtämiseen isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään. Sen jälkeen asunto-osakkeiden muuttaminen sähköiseen muotoon pääsee kunnolla käyntiin, koska valtaosa osakehuoneistoista on taloyhtiöissä, jotka ovat isännöintijärjestelmien piirissä.

Osana Verohallinnon tietojärjestelmäuudistusta varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen siirtyivät sähköiseen muotoon marraskuussa 2019. Jos taloyhtiö on jo huoneistotietojärjestelmässä, huoneiston uuden omistajan ei tarvitse erikseen toimittaa todistusta varainsiirtoveron maksamisesta. Tieto suoritetusta varainsiirtoverosta siirtyy sähköisesti Verohallinnosta Maanmittauslaitokselle. Kaiken kaikkiaan huoneistotietojärjestelmä tekee asuntokaupasta monella tapaa helpompaa ja sujuvampaa. Vuosittain noin 700 kadonnutta osakekirjaa on jouduttu kuolettamaan. Sähköisessä järjestelmässä osakekirja ei voi enää kadota. Niin ikään asunto-osakkeen panttaaminen lainan vakuudeksi on yksinkertaisempaa, kun panttaus ei enää perustu painettuun osakekirjaan. Sähköiseen järjestelmään on helppo merkitä useita panttauksia yhdelle asunto-osakkeelle.

Pentti Lähteenoja

Kirjoittaja on ministeriön tieto- ja tutkimustoimialan päällikkö

ASREK Huoneistot, maanmittaus ja paikkatiedot MMM Pentti Lähteenoja

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.