Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Myötä- ja vastamäessä - jatkuvuutta etsimässä

Minna-Mari Kaila Julkaisupäivä 23.3.2023 8.59 Blogit MMM

Taas on se aika vuodesta, kun Ruokavirasto julkaisee maataloustukien määrät ja saajat. Maataloustukien julkisuus on avoimen ja läpinäkyvän yhteiskunnan merkki eikä siinä ole mitään hävettävää. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan lisäksi tukia julkistetaan tietyin säännöin myös valtiontuista, jotka ovat EU:ssa viime aikoina koetuissa poikkeustilanteissa kasvusuunnassa.  

Viime vuosi oli monella tapaa poikkeuksellinen vuosi, eikä sota Ukrainassa ole vielä edes loppumassa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan tuo suurta inhimillistä kärsimystä erityisesti ukrainalaisille. Lisäksi sota säteilee voimakkaasti niin energian hintaan ja ajoittain myös saatavuuteen koko maailmassa, mutta erityisesti Euroopassa. Se vaikuttaa väistämättä myös maatalouteen ja koko elintarvikesektorin toimintaan. Maailmanlaajuisen ruokapulan riskiä on lieventänyt maatalouskaupan pitäminen auki myös sodan melskeissä. Ukrainan ja Venäjän merkitys viljan maailmanmarkkinoilla on niin suuri, että se heiluttelee hintatasoa voimakkaasti.

Viime vuonna yleinen kustannustaso nousi ja elintarvikkeiden hinnat alkoivat nousta Suomessakin, tosin muihin EU-maihin verrattuna jälkijunassa. Nousevat hinnat luulisi olevan iloinen uutinen maataloudelle. Sitä se ei kuitenkaan ole, kun samaan aikaan kustannuspuoli karkaa käsistä. Hintarallia ylös ja alas menivät niin lannoitteet kuin sähkökin sekä myös monen muun tärkeän tuotantopanoksen hinta. Olennaista on, millaiset hintasuhteet panoksilla ja lopputuotteilla on. Maatalouden niukahko tili tehdään siitä välistä.

Mutta mitä tuilla on merkitystä tilanteessa, jossa useimmat hinnat tuntuvat nousevan. Maataloustuet pysyvät melkein samanlaisina, oli sitten myötä- tai vastamäkeä. Viime vuoden poikkeukselliset korotukset viljelijätuissa olivat kertaluontoisia ja niiden tarkoituksena oli pehmentää voimakasta hintamylläkkää. Hallita toisin sanoen poliittista alkujuurta olevaa hintariskiä. Osuus ei kuitenkaan kokonaisuudesta ollut välittömissä toimissa kymmenystä enempää.

Maataloustuilla ja investoinneilla tuetaan kestävämpiin viljelymenetelmiin siirtymisen, tehokkaamman voimavarojen käytön sekä maaseudun elinvoiman lisäämisen lisäksi myös - jatkuvuutta. Sitä paljon parjattua säilyttävää tukea maksetaan siksi, että myös tyrskyjen jälkeen olisi jotain mitä kehittää. Pitemmälle tulevaisuuteen tähtäävä, varma, luotettava ja kotoisa ruokasuhde tuntuu näinä aikoina kovin tärkeältä ja perustellulta. 

Ruokavirasto julkaisee vuoden 2022 maksetut tuet 23.3.2023

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.