Hyppää sisältöön
Media

Maanmittauslaitoksen kartta-aineistojen ja ilmakuvien käyttöoikeus maksuttomaksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2011 15.39
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut tänään 21.12.2011 uuden asetuksen maanmittauslaitoksen maksuista vuonna 2012. Asetuksen mukaan kiintopiste-, ilmakuva- ja laserkeilaus- sekä maastotietoaineistojen käyttö muuttuu maksuttomaksi. Asetuksen odotetaan tehostavan merkittävästi karttatietojen käyttöä ja se astuu voimaan 1.5.2012.

Aineiston maksuttomuudesta päättänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen muistuttaa nyt tehdyn linjauksen olevan hallitusohjelman mukainen ja merkityksellinen.

- Saavutettava yhteiskunnallinen hyöty on pitkällä tähtäyksellä moninkertainen verrattuna käyttöoikeuden maksuttomuudesta valtiolle aiheutuvaan tulonmenetykseen. Suomi on arkistojen ja tietovarastojen tehokas tuottaja ja taloudelliselle menestykselle on tärkeää, miten julkiset tiedot ja sisällöt saadaan hyötykäyttöön.

Ministeri Koskisen mukaan julkisen tiedon avaaminen ei saisi pysähtyä tähän, vaan koko EU:n tulisi käyttää digitaalista tietoa tehokkaammin.

- Euroopan komissio on tuoreessa arvioinut, että julkisen tiedon avaamisesta on saatavissa vuosittain 140 miljardin euron taloudelliset hyödyt. Asetus avaa väylän tämän hyödyn saavuttamiseksi. Avoin tieto on avain kasvuun, painottaa Koskinen.

Tärkeimmät avattavat aineistot ovat Maastotietokanta ja sen ylläpitoon käytetyt ilmakuvat sekä korkeusmallit. Maastotietokanta on koko Suomen kattava maastoa kuvaava aineisto. Aineistossa on mukana tietoja muun muassa liikenneväylistä, rakennuksista, hallintorajoista, nimistöstä, vesistöistä ja korkeussuhteista. Maastotietokantaa käytetään karttojen raaka-aineena, ja avaaminen koskee myös kaikkia Maastotietokannasta johdettuja kartta-aineistoja.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maanmittausneuvos Raimo Vajavaara, p. (09) 160 52170
lainsäädäntöneuvos Leo Olkkonen, p. (09) 160 53460