Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Luomu on edelläkävijä kiertotalouden tiellä

Maa- ja metsätalousministeriö
29.1.2016 10.57
Tiedote

– Hallitus on Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeessa mahdollistamassa uusien toimintamallien ja teknologioiden kehittämistä, kokeilua ja käyttöönottoa. Luomu tarjoaa mahdollisuuksia, joiden pohjalta voidaan kehittää koko ruokajärjestelmää tehokkaammaksi ja tuottavammaksi. Luomu on jo kiertotalouden tiellä. Kehittämismahdollisuuksia on kuitenkin rajattomasti, kun asiaa lähdetään ajattelemaan uudella ja innovatiivisella tavalla neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi.

Maatalouden Ravinteet hyötykäyttöön -hankkeen koordinaattori Tarja Haaranen Luonnonvarakeskuksesta toi esiin ravinteiden kierrätyksen haasteita ja mahdollisuuksia.
 – Luomutuotannossa kotieläintuotanto ja kasvintuotanto ovat eriytyneet toisistaan, jolloin suljettu tilatason ravinnekierto ja energiatehokkuus ovat haasteellisia saavuttaa. Luomun kierrättävä ravinnetalous tukee sivuvirtojen hyödyntämistä, mutta tarvitaan hyviä toimintamalleja ja uudenlaista yhteistyötä, Haaranen totesi. 

Luomutuottajille kiertotalouden kärkihanke on hyvä uutinen.
–  Kärkihanke osoittaa, että hallitus ottaa kiertotalouden tosissaan. Nyt tarvitaan toimia hyvien ajatusten käyttöön saattamiseksi, totesi luomuviljaa markkinoivan Kymen Luomu-Osuuskunnan puheenjohtaja Sami Kuoppamäki.

Luomutoimijoiden kiertotalousseminaari kokosi perjantaina 29. tammikuuta Hämeenlinnaan suuren joukon kiertotaloudesta kiinnostuneita luomutuottajia. Seminaarin järjestivät yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus, Etelä-Suomen Luonnonmukaisen Viljelyn Yhdistys Esvy, Kymenlaakson luomuviljelijäyhdistys Kuhilas ry ja luomuviljaa markkinoiva Kymen Luomu Osuuskunta.
 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen: kiertotalouteen siirtyminen erityisen tärkeää Euroopalle

EU:n kiertotalousterveiset Hämeenlinnaan toi seminaarin avannut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.
– Siirtyminen kiertotalouteen tarkoittaa suurta ajattelun muutosta, jossa valmista, käytä ja heitä pois -ajattelusta siirrytään resurssien tehokkaampaan, tuottavampaan ja säästeliäämpään käyttöön ja jossa jäte on uusien tuotteitten raaka-ainetta, kiteytti Pietikäinen kiertotalouden määritelmän.

Pietikäinen painotti, miten kiertotalouteen siirtyminen on erityisen tärkeää Euroopalle, jossa noin 40 prosenttia resursseista on tuontitavaraa.
– Kiertotalous parantaa omavaraisuutta ja vahvistaa siten myös turvallisuutta. Sillä on myös valtaisat työllisyysvaikutukset: kahden prosentin vuotuinen tuottavuusparannus resursseissa voisi luoda jopa kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa Euroopan Unioniin.

Luomutuottajat saivat Pietikäiseltä kiitosta esimerkinomaisesta toiminnasta.
– Luomu on ravinteiden kierrätyksen ja kestävän ruuantuotannon edelläkävijä. Suomessa on jo nyt olemassa äärimmäisen hyvää ja kilpailukykyistä osaamista. Toivon, että Suomi asettaisi 50 prosentin tavoitteen luomuviljelylle vuoteen 2030 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamisessa julkisten hankintojen ohjausvaikutuksella on tärkeä rooli. 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström, p. 02951 62400, [email protected] 
Lisätietoja Luonnonvarakeskuksesta:
Hankekoordinaattori Tarja Haaranen, p. 0295326428 [email protected]

#ravinteetkiertoon 

Maaseutu Ruoka ja maatalous