Hyppää sisältöön
Media

Maaseutuparlamentti 2017: mahdottomuuksista mahdollisuuksia - yllätyksiä, ratkaisuja ja kasvua

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2016 14.32
Uutinen

Maaseutuparlamentti 2017 kokoaa kaikki maaseudun kehittämisestä ja maaseutupolitiikasta kiinnostuneet Leppävirralle Pohjois-Savoon 1.–3. syyskuuta 2017. Maaseutuparlamentti järjestetään tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa Suomessa. Mahdottomuuksista mahdollisuuksia -teemainen tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ohjelmaa.

Maaseutuparlamentissa muotoillaan yhteinen tahtotila suomalaiselle maaseudulle ja nostetaan maaseudun mahdollisuudet politiikan agendalle. Maaseutuparlamentissa työstetään Suomen ensimmäinen maaseutupoliittinen julkilausuma, joka viedään myös Hollannissa järjestettävään Euroopan Maaseutuparlamenttiin lokakuussa 2017.

– Maaseutu on avainasemassa, kun Suomen taloutta käännetään kasvuun ja ponnistelemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Metsät, pellot ja puhdas luontomme tarjoavat uusia mahdollisuuksia työlle ja yrittämiselle. Nämä mahdollisuudet kannattaa ehdottomasti hyödyntää, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

– Maaseudun pitkäjänteinen kehittäminen edellyttää kansallista tahtotilaa, joka jatkuu myös tulevilla hallituskausilla. Siksi on arvokasta, että Maaseutuparlamentissa julkaistaan Suomen ensimmäinen maaseutupoliittinen julkilausuma. Suomi tarvitsee vireää maaseutua myös seuraavat sata vuotta, ministeri Tiilikainen painottaa.

Maaseutuparlamentissa on luvassa yllätyksiä, ratkaisuja ja kasvua maaseudun ajankohtaisten teemojen ja tutustumisen merkeissä. Tapahtumassa kiteytetään suomalaisen maaseudun kehittämisen tulevaisuus, mahdollistetaan eri tahojen kohtaaminen ja uusien kumppanuuksien solmiminen sekä edistetään uusien innovaatioiden syntymistä. Maaseutuparlamentissa kohtaavat toimijat kylistä kaupunkeihin, asukkaista päättäjiin ja yrittäjistä yhdistyksiin.

Maaseutuparlamentissa kuullaan ja keskustellaan ajankohtaisista teemoista niin paneeleissa kuin työpajoissa. Kumppanitorilla voi tutustua valtakunnallisiin ja alueellisiin maaseudun toimijoihin. Lähituotteita on myynnissä sadonkorjuutorilla. Maaseutuparlamentissa palkitaan myös Valtakunnallinen Vuoden Kylä sekä Kylätoiminnan tiennäyttäjät.

Maaseutuparlamentin 2017 pääkielenä on suomi, mutta tapahtumassa on myös ruotsin- ja englanninkielistä ohjelmaa. Maaseutuparlamentin pääjärjestelyistä vastaavat Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Maaseutuverkosto, Suomen Kylätoiminta SYTY ry sekä Pohjois-Savon Kylät ry, joka vastaa paikallisesta järjestämisestä Leppävirralla. Maaseutuparlamentin 2017 toteutukseen haetaan syksyn ja talven 2016 aikana laaja joukko yhteistyökumppaneita, työryhmien ja työpajojen toteuttajia sekä teemaretkien aihioita.

Lisätietoja:
Christell Åström, MANEn pääsihteeri, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 574 7993, etunimi.sukunimi@mmm.fi 
Antonia Husberg, MANEn viestintävastaava, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 309 5870, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Merja Kaija, kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry, p. 045 179 1070, etunimi.sukunimi@pohjois-savonkylat.fi

*Uutista täydennetty 13.10. klo 15:30