Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Koskinen: Suomalaiset kalavarat saatava täysimääräisemmin käyttöön

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2011 13.28
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on huolissaan ammattikalastuksen tilasta. Ainoastaan seitsemän prosenttia suomalaisten kuluttamasta kalasta on kotimaisten ammattikalastajien pyytämää.

− Luku on järkyttävän alhainen maassa, jossa on runsaat ja monipuoliset kalavarat. Makean veden kalavarojen määrä henkeä kohden on meillä EU:n korkeimpia, sanoo Koskinen joka maanantaina 21.11. vieraili Vaasan seudulla ja tutustui mm. kalasatamien toimintaan.

Vaikka Suomen kalastuslaivastoon kuuluu edelleen noin 3.000 alusta, valtaosa noin 120 milj. kilon vuosisaaliista saadaan muutamalla kymmenellä troolarilla. Isoja kalastusaluksia on viime vuosina myyty ulkomaille, etenkin Viroon ja Ruotsiin. Suomessa ollaan huolissaan kehityksestä.

Yhteismarkkinoilla toimittaessa mahdollisuudet rajoittaa kalastuslaivaston lipumista ulkomaiseen omistukseen ovat rajalliset. EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistuessa vuoden 2013 alussa kalastuslisenssijärjestelmä saattaa kuitenkin olennaisesti muuttua.

− Kalavarat ja niiden hyödyntämismahdollisuudet pitää mahdollisimman pitkälle säilyttää kotimaisessa määräysvallassa, sanoo ministeri Koskinen.

Suomalaisella ammattikalastuksella on mahdollisuuksia kehittyä muutenkin tulevaisuudessa. Kalan kulutus on pitkään ollut kasvutrendissä. Suomalainen kuluttaa kalaa keskimäärin runsaat 15 kiloa vuodessa. Tämäkin luku on korkeimpia EU:ssa.

− Nykyinen, vuoden 1982 kalastuslaki uudistetaan tämän vaalikauden aikana. Lain lähtökohtana on kalavarojen saaminen nykyistä täysimääräisemmin käyttöön. On myös ilmastopoliittisesti perusteltua käyttää lähivesiemme kalavaroja sen sijaan, että kalajalosteita tuodaan esimerkiksi Kauko-Idästä, toteaa Koskinen.

Uuden kalastuslain yhtenä tavoitteena on kalavarojen parempi hyödyntäminen. Vesien omistus on Suomessa pirstaloitunut ja ammattikalastajien on monesti vaikeaa saada vuokrattua vesialueita kalastukseen. Lakiin on myös tarkoitus sisällyttää joustava menettelytapa vesialueen vuokrasopimuksen tekemiselle ottaen kuitenkin huomioon perustuslaissa säädetyn omaisuuden suojan.

Lisätietoja:
valtiosihteeri Risto Artjoki, puh. 040 826 61 97