Hyppää sisältöön
Media

Luonnos Tenojoen tulevan kalastuskauden kalastusmääräyksistä lausunnolla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2023 14.00
Tiedote
Maisemakuva Tenojoelta
Kuva: Jaakko Vähämäki

Tenojoen ensi kesän kalastusrajoituksista muiden lajien kuin lohen osalta on saatu pöytäkirjaluonnos Suomen ja Norjan välisissä neuvotteluissa. Luonnoksesta pyydetään lausuntoja 24.3. mennessä.

Suomi ja Norja ovat neuvotelleet tulevan kalastuskauden kalastusmääräyksistä muiden lajien kuin lohen osalta. Lohenkalastuksen rajoittamisen vaikutuksia pyritään lieventämään lisäämällä mahdollisuuksia muiden lajien pyyntiin. Luonnoksessa matkailijoille on tarjolla edellisvuoden tavoin lupa, jolla saa kalastaa keveillä perhokalastusvälineillä muita lajeja kuin lohta, meritaimen mukaan lukien. Lisäksi meritaimenen kalastusta ehdotetaan sallittavaksi elokuun 20. päivään saakka siihen erikseen rajatuilla kalastuspaikoilla, joissa ei loppukesällä viihdy muita lajeja.

Paikkakunnalla asuvat kalastajat voisivat kalastaa rannalta ja veneestä vavalla. Tenon merkittävimmille koskipaikoille, Ylä- ja Alakönkäälle, tulisi kaikkea vapakalastusta koskeva rauhoitusalue lohen sivusaaliin vähentämiseksi. 

Neuvottelutuloksen mukaisesta pöytäkirjaluonnoksesta voi antaa lausuntoja 24.3.2023 saakka. Pöytäkirja on tarkoitus allekirjoittaa huhtikuun alkuun mennessä, jotta ajantasaiset kalastusmääräykset Tenolle saadaan voimaanriittävän ajoissa. 

Lohenkalastusta koskevat neuvottelut tämän vuoden kalastusmääräysten osalta jouduttiin käymään eduskunnan aikataulujen vuoksi poikkeuksellisesti jo syksyllä 2022, koska lohenkalastusmääräykset oli säädettävä lain tasolla. Tasavallan presidentti vahvisti 3.3.2023 lain lohenkalastuksen määräaikaisesta kieltämisestä Tenojoen vesistössä. 1.5.2023 voimaan tulevan lain mukaan lohi on rauhoitettu ja lohenpyyntiin tarkoitetut pyyntivälineet kielletty vuoden loppuun saakka. 

Lausuntopyyntö ja siihen liittyvä materiaali löytyvät valtioneuvoston hankeikkuna-palvelussa sekä maa- ja metsätalousministeriön verkkosivujen lausunnolla-sivulla

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: 

Vesa Ruusila, erätalousneuvos, p. 02951 62051, vesa.ruusila(at)gov.fi
Tapio Hakaste, neuvotteleva virkamies, p. 02951 62152, tapio.hakaste(at)gov.fi

Häämas Teänjooǥǥ pueʹtti kueʹllšeeʹllempââʹj kueʹllšeeʹllem-meärrõõzzin ceäʹlǩǩemnalla (koltansaame)
Háámus Tiänu puáttee kuálástempaje pivdonjuolgâdâsâin celkkimnáál (inarinsaame)