Hyppää sisältöön
Media

EU:n maatalousministerit: geopoliittinen muutos huomioitava EU:n maaseutupolitiikassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2023 19.00
Tiedote
Viro kutsui Itämeren alueen maatalousministereitä tapaamiseen maanantaina. Vasemmalta Liettuan ministeri Kestusis Navickas, Latvian Raivis Kronbergs, Suomen Sari Essayah, Viron Madis Kallas, Tanskan Jacob Jansen ja Ruotsin Peter Kullgren.

EU:n maatalousministerit hyväksyivät 20. marraskuuta Brysselissä maatalous- ja kalastusneuvostossa päätelmät EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisiosta sekä keskustelivat EU:n metsästrategian toimeenpanosta. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Essayah toi kokouksessa esille EU:n itärajan, jota Suomessa on 1300 kilometriä. Itärajan yli Venäjän kanssa tapahtuneen kaupan ja kanssakäymisen väheneminen on heikentänyt näiden alueiden elinvoimaa, mikä tulee ministerin mukaan ottaa huomioon nykyisissä ja tulevissa EU:n toimenpiteissä.  
 
”Maaseutualueiden infrastruktuurin, asutuksen ja palvelujen ylläpitäminen on tärkeää turvallisuuden kannalta. Kohtaamme myös aivan uudenlaisia vaikeuksia rajallamme, mistä viimeaikaiset tapahtumat ovat osoitus. Olen tyytyväinen, että kaikki jäsenvaltiot tunnistavat Venäjän hyökkäyssodan vuoksi muuttuneen geopoliittisen tilanteen ja sen vaikutukset kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen,” kertoo ministeri Sari Essayah jäsenvaltioiden hyväksymistä maaseutuvisioon liittyvistä päätelmistä. 
 
Suomi vaikutti aktiivisesti päätelmien sisältöön, jossa huomioidaan myös mm. biotalouden ja metsätalouden merkitys maaseutualueille ja monipuolisen maaseudun kehittämisen näkökulma. Linjauksilla pyritään vaikuttamaan seuraavan EU:n komission työohjelman sisältöön. 
 
Maatalousministereille päivitettiin EU:n metsästrategian toimeenpanon tilannetta, johon liittyen EU:n komissio julkaisee tällä viikolla metsien tilan seurantaa koskevan lakiehdotuksen. Suomi korosti keskustelussa kansallisten hyvin toimivien seurantajärjestelmien hyödyntämistä ja kustannustehokkuutta. Uusi asetus ei ministeri Essayahin mukaan saa aiheuttaa lisää hallinnollista taakkaa.
 
Maatalousministerit käsittelivät myös Atlantin, Välimeren, Mustanmeren ja Pohjanmeren kalastusmahdollisuuksien vahvistamista sekä uusia kasvinjalostustekniikoita koskevaa lakiehdotusta, josta Espanjan johtama neuvosto pyrkii saavuttamaan yleisnäkemyksen joulukuun loppuun mennessä. 
  
Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221
Erityisasiantuntija Kari Valonen p. +32 473 525 630

EU ja kansainväliset asiat Maaseutu Metsät Ruoka ja maatalous