Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU:n maatalousministerit painottivat joustavuutta CAP:n ympäristötoimissa

Maa- ja metsätalousministeriö
20.7.2020 21.16
Ministeri Jari Leppä keskusteli maatalousministerien neuvoston kokoustauolla Ranskan ja Slovenian kollegojen kanssa.

Saksan puheenjohtajakauden ensimmäisessä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä 20. heinäkuuta haettiin linjoja EU:n yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) ympäristö- ja ilmastotoimien kokonaisuuteen ja keskusteltiin komission Pellolta pöytään –strategiasta. Maatalousministerit pääsivät tapaamaan ensimmäistä kertaa kasvokkain koronaviruspandemian jälkeen. Kokouspaikalla noudatettiin useita varotoimia.

Suomea edustanut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä peräänkuulutti monien muiden jäsenmaiden tapaan joustavuutta CAP:n ympäristö- ja ilmastotoimissa.
 
”Monilla jäsenmailla, kuten Suomella, on hyviä kokemuksia CAP:n toisen pilarin ympäristö- ja ilmastotoimenpiteistä. Jäsenmaille on annettava tarvittavaa joustavuutta jatkaa hyväksi havaittuja ja viljelijöille tuttuja toimia uudellakin ohjelmakaudella”, Leppä muistuttaa. 
 
Jäsenmaat toivoivat riittävää liikkumavaraa myös komission Pellolta pöytään –strategian ympäristötavoitteiden edistämiseksi. Huolena oli, että kustannukset nousevat ja EU:n oman tuotannon kilpailukyky suhteessa tuontituotteisiin heikkenee.

Monet ministerit kannattivat Pellolta pöytään -strategian aloitteita elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen parantamiseksi. Kuluttajien on saatava parempaa tietoa elintarvikkeiden kestävyydestä ja terveellisyydestä, mutta merkintöjen on oltava riittävän ymmärrettävät. 
 
”Kun tuottajat ja teollisuus lisäävät tuotannon kestävyyttä, on siitä maksettava myös reilu hinta”, Leppä toteaa.
 
Ministerit kuulivat myös komission katsauksen maatalouden markkinatilanteeseen. Ruokasektori on vastannut onnistuneesti koronaviruspandemian tuomiin haasteisiin ja tilanne on parempi kuin aiemmin odotettiin. Tietyillä sektoreilla on kuitenkin yhä haasteita ja ministerit esittivät toiveita mahdollisista lisätoimenpiteistä.
 
Lisätietoja:

Maatalousneuvos Kari Valonen, p. +358 295162047

Ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, p. +358 295162058