Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Fiskmarknadsevenemang tillför fisket och turismen ytterligare fördelar

Jord- och skogsbruksministeriet
23.11.2016 13.15
Pressmeddelande

Enligt jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen är det mycket positivt att de 50 fiskmarknadsevenemang som ordnas i landet medverkar till att marknadsföra fiskerihushållningen på ett brett och tilltalande sätt. Minister Tiilikainen, som talade vid överlämningen av en utvecklingsrapport om fiskmarknadsevenemang på 125-årsjubileet av Centralförbundet för Fiskerihushållning, sade att även de direkta effekterna är betydande.

- På fiskmarknadsevenemangen används årligen ca 10 miljoner euro för inköp av fiskeriprodukter, konstaterar Tiilikainen.

Att utveckla evenemangen utifrån projektförslagen genom att man diversifierar produkt- och programutbudet, utvecklar den gemensamma marknadsföringen och utbildningen samt det övriga samarbetet ökar enligt Tiilikainen fiskmarknadernas dragningskraft som redan nu är stark.     Fiskmarknadsevenemangen ska också utvecklas ur ett turistperspektiv. 

Att i enlighet med projektförslagen leta efter sätt att underlätta och förenkla också fiskarnas och förädlarnas tillståndsprocesser ligger enligt Tiilikainen i linje med regeringens spetsprojekt för att avveckla onödig administrativ byråkrati. 

- Att engagera nya fiskare och få dem att delta i dessa evenemang lämpar sig bra för t.ex. Leader-fiskeaktionsgrupperna, säger Tiilikainen.

Skärgårdsdelegationens ordförande, riksdagsledamot Hanna Kosonen hoppas att rapporten leder till en positiv utveckling av fiskmarknadsevenemangen och evenemangsnätverket på samma sätt som den tidigare motsvarande rapporten från år 1992. Efter projektet utvecklades evenemangen i inlandet kraftigt.  I dagsläget ordnas hälften av de tio största fiskmarknadsevenemangen i de delar av landet som är rika på sjöar. 

Utvecklingsprojektet har genomförts av skärgårdsdelegationen, jord- och skogsbruksministeriet, Centralförbundet för Fiskerihushållningen, Onvisio och fiskmarknadsarrangörerna. 

Ytterligare information:
Jorma Leppänen, skärgårdsdelegationens generalsekreterare, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0400 744 900, [email protected]
Markku Myllylä, verksamhetsledare, Centralförbundet för Fiskerihushållning, tfn 0400 601 965, [email protected]
Heidi Moisio, projektchef, tfn 09 6844 5915, [email protected]

Fiskar Kimmo Tiilikainen