Hyppää sisältöön
Media

Karhinen avaa ideat yleisön arvioitavaksi: ”Tulevina viikkoina annettu palaute on ratkaisevassa roolissa”

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2018 10.14
Uutinen

Vuorineuvos Reijo Karhisen selvitys ruuantuotannon kannattavuuden parantamiseksi etenee uuteen vaiheeseen. Tänään avattu uusi verkkoaivoriihi tuo vastaajien avoimesti arvioitavaksi ja jalostettavaksi Karhisen syksyn kuluessa kokoamat ideat. Verkkoaivoriihi pidetään avoinna lokakuun loppuun asti osoitteessa ruuantuotantokannattavaksi.fi.

–  Tiedostan, että odotukset loppuraporttiani kohtaan ovat korkealla. Realiteetti on kuitenkin se, että valitsemassani avoimen kuulemisen mallissa loppuraportin sisältö on meidän kaikkien yhteisen ponnistuksen ja aktiviteetin tulos. Toivon sekä uusien että jo aiempaan aivoriiheen vastanneiden osallistuvan myös tähän sisällöltään uuteen keskusteluun. Tulevien kolmen viikon aikana aivoriihessä annettu palaute yhdessä jo saadun palautteen kanssa ratkaisee lopputuloksen, painottaa Karhinen.

Uuden aivoriihen toimenpide-ehdotukset on koottu kesällä julkaistun aivoriihen ja syksyn aikana järjestettyjen työpajojen ja tapaamisten tuloksista. Selvityshenkilö on kuullut työssään tuottajia, teollisuuden ja kaupan alaa sekä tutkijoita ja muita asiantuntijoita ruokaketjun eri osista. Ensimmäiseen aivoriiheen osallistui verkossa yli 3800 vastaajaa.

Kyselyn toiseen vaiheeseen karsiutuneet ideat koskevat koko ruokaketjua tuottajista elintarvikejalostajiin, kauppaan, ruokapalvelun tuottajiin ja kuluttajiin. Osallistuja voi painottaa, tulisiko kannattavuutta ensisijaisesti hakea tutkimukseen ja osaamisen kehittämiseen, vientiin tai vaikkapa erikoistumiseen liittyvien toimenpiteiden kautta ja jos, niin kuinka. Kuluttajia pyydetään esimerkiksi arvioimaan esitettyjä toimenpiteitä kotimaisen ruuan ostamisen lisäämiseksi. Vastaajia pyydetään myös jäsentämään valittujen konkreettisten toimenpiteiden kiireellisyyttä.

Pääministeri Juha Sipilä ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kutsuivat kesällä 2018 Karhisen selvityshenkilöksi pohtimaan keinoja maatalouden pitkään jatkuneen heikon kannattavuuden parantamiseksi ja kestävän ruuantuotannon turvaamiseksi. Selvitystyön tulokset julkaistaan vuoden 2019 alussa.

Yhteydenotot selvityshenkilölle: ruokaselvitys(at)gmail.com

Verkkoaivoriihi löytyy osoitteesta www.ruuantuotantokannattavaksi.fi

Ruoka ja maatalous