Hyppää sisältöön
Media

Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogisarja kokoaa asiantuntijoiden vision

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.8.2024 14.16
Uutinen
Keskustelua ruokajärjestelmästä

Maa- ja metsätalousministeriö aloitti helmikuussa Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogisarjan. Kirjoituksissa on monipuolisesti käsitelty ruuan merkitystä yhteiskunnalle, ympäristölle ja taloudelle.

Blogisarja liittyy hallitusohjelman mukaiseen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen. Tavoitteena on luoda yhteinen näkemys Suomen ruokajärjestelmästä vuonna 2040 ja määrittää, miten sinne päästään.

Sarjassa on kuultu näkemyksiä kouluttajilta, kehittäjiltä, jalostajilta, yrityksiltä, kuluttajilta ja tutkijoilta.

•    Mari Sandell Helsingin yliopistosta avasi sarjan kirjoituksellaan ruokamaakuntien maasta ja pohti tarvetta yhteiselle näkemykselle ruuantuotannosta, jota eri maakunnat voisivat toteuttaa vahvuuksiinsa perustuen.
•    Harri Mäkivuokko Pro Agriasta korosti tarvetta koko maan yhteiselle tulevaisuuskestävyyttä lisäävälle ruokastrategialle.
•    Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriön entinen kansliapäällikkö, haastoi tuottajia ja yrityksiä tekemään työtä, jotta tuotteemme erottuvat maailmalla.
•    Jukka Saarenpää Atrialta valotti tutkimusta siitä, mitä kuluttajat ovat vuosien varrella ajatelleet maataloudesta ja maanviljelijöistä. Suomalaisilla on varsin positiivinen kuva ja luottamus suomalaista tuotantoa kohtaan.
•    Liisa Pietola Sitrasta toi esiin, kuinka luonto tukee tuottavaa ja kestävää ruuantuotantoa, mikä vähentää riippuvuutta tuontipanoksista ja lisää huoltovarmuutta.
•    Juha Helenius Helsingin yliopistosta korosti tutkimuksen tarvetta ja pilotointien hyötyjä.
•    Janne Saarikko Lukesta esitti ruokaekosysteemille kahdeksan konkreettista tehtävää.
•    Jukka Kajan Food&Commsista huomautti, että Suomi voi olla kasvipohjaisen ruuan edelläkävijä.
•    Otto Selenius Turun yliopistosta käsitteli kasvipohjaisia tuotteita kuluttajan näkökulmasta.
•    Päivi Sieppi kertoi Lahden kaupungin kunnianhimoisista hiilineutraalisuustavoitteista ja kouluruokailun merkityksestä.
•    Juha-Matti Katajajuuri Lukesta pohti ruokajärjestelmän kestävyyttä ja tukien sekä ravitsemussuositusten vaikuttavuutta.

Kirjoitukset on julkaistu maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla ja somekanavissa. Blogisarja jatkuu elokuun alussa. Toimintaan voi osallistua kommentoimalla ja jakamalla blogikirjoituksia tai ilmoittamalla kirjoitushalukkuudesta ministeriön viestintään.

Lisätietoja:

viestintäasiantuntija Taina Toivola, p. 050 535 6646
 

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous