Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogisarja kokoaa asiantuntijoiden vision
Maa- ja metsätalousministeriö aloitti helmikuussa Keskustelua ruokajärjestelmästä -blogisarjan. Kirjoituksissa on monipuolisesti käsitelty ruuan merkitystä yhteiskunnalle, ympäristölle ja taloudelle.
Blogisarja liittyy hallitusohjelman mukaiseen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen. Tavoitteena on luoda yhteinen näkemys Suomen ruokajärjestelmästä vuonna 2040 ja määrittää, miten sinne päästään.
Sarjassa on kuultu näkemyksiä kouluttajilta, kehittäjiltä, jalostajilta, yrityksiltä, kuluttajilta ja tutkijoilta.
• Mari Sandell Helsingin yliopistosta avasi sarjan kirjoituksellaan ruokamaakuntien maasta ja pohti tarvetta yhteiselle näkemykselle ruuantuotannosta, jota eri maakunnat voisivat toteuttaa vahvuuksiinsa perustuen.
• Harri Mäkivuokko Pro Agriasta korosti tarvetta koko maan yhteiselle tulevaisuuskestävyyttä lisäävälle ruokastrategialle.
• Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriön entinen kansliapäällikkö, haastoi tuottajia ja yrityksiä tekemään työtä, jotta tuotteemme erottuvat maailmalla.
• Jukka Saarenpää Atrialta valotti tutkimusta siitä, mitä kuluttajat ovat vuosien varrella ajatelleet maataloudesta ja maanviljelijöistä. Suomalaisilla on varsin positiivinen kuva ja luottamus suomalaista tuotantoa kohtaan.
• Liisa Pietola Sitrasta toi esiin, kuinka luonto tukee tuottavaa ja kestävää ruuantuotantoa, mikä vähentää riippuvuutta tuontipanoksista ja lisää huoltovarmuutta.
• Juha Helenius Helsingin yliopistosta korosti tutkimuksen tarvetta ja pilotointien hyötyjä.
• Janne Saarikko Lukesta esitti ruokaekosysteemille kahdeksan konkreettista tehtävää.
• Jukka Kajan Food&Commsista huomautti, että Suomi voi olla kasvipohjaisen ruuan edelläkävijä.
• Otto Selenius Turun yliopistosta käsitteli kasvipohjaisia tuotteita kuluttajan näkökulmasta.
• Päivi Sieppi kertoi Lahden kaupungin kunnianhimoisista hiilineutraalisuustavoitteista ja kouluruokailun merkityksestä.
• Juha-Matti Katajajuuri Lukesta pohti ruokajärjestelmän kestävyyttä ja tukien sekä ravitsemussuositusten vaikuttavuutta.
Kirjoitukset on julkaistu maa- ja metsätalousministeriön verkkosivulla ja somekanavissa. Blogisarja jatkuu elokuun alussa. Toimintaan voi osallistua kommentoimalla ja jakamalla blogikirjoituksia tai ilmoittamalla kirjoitushalukkuudesta ministeriön viestintään.
Lisätietoja:
viestintäasiantuntija Taina Toivola, p. 050 535 6646