Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maatalousneuvosto hyväksyi päätelmät viljelijän aseman parantamisesta

13.12.2016 13.00
Tiedote

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto hyväksyi 12.-13.12. kokouksessaan yksimielisesti päätelmät viljelijän aseman parantamisesta elintarvikeketjussa. Neuvoston mukaan työtä hyvien kauppatapojen vastaisten käytäntöjen torjumiseksi tulee jatkaa EU-tasolla vapaaehtoisin ja jatkoanalyysin jälkeen tarvittaessa myös lainsäädännöllisin toimin. Jäsenmaat myös tukivat markkina- ja hintatietojen parempaa ja avoimempaa saatavuutta. Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Jari Partanen.

Neuvosto keskusteli myös maa- ja metsätaloudesta ja ilmastonmuutoksesta. Jäsenmaat ovat yksimielisiä siitä, että maatalouden potentiaali vähentää päästöjä on rajallinen eikä ruokahuollon toimivuutta voi vaarantaa.

Valtiosihteeri Partanen oli tyytyväinen siihen, että puolet jäsenmaista halusi kestävän metsätalouden huomioimista asetuksissa paremmin kuin komissio kesällä julkaistussa 2030 energia- ja ilmastopaketissaan ehdotti. Samoin jäsenmaat korostivat, että metsien käytön vertailutaso pitää määrittää kansallisesti.

Neuvosto keskusteli myös luonnonmukaista tuotantoa koskevan asetuksen valmistelun etenemisestä. Asetuksen käsittelyä jatketaan tammikuussa neuvoston puheenjohtajakautensa aloittavan Maltan johdolla.

Kokous jatkuu tiistaina 13.12., jolloin neuvosto pyrkii saattamaan loppuun edellisenä päivänä alkaneet neuvottelut kalastusmahdollisuuksista vuodelle 2017 Atlantilla ja Pohjanmerellä. Mustanmeren kalastusmahdollisuuksista päästiin sopuun jo maanantain aikana. Kalastusmahdollisuuksien jako näillä vesillä ei koske Suomea.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269

Eläimet ja kasvit Kalat Ruoka ja maatalous