Hyppää sisältöön
Media

Tasavallan presidentti vahvisti lain huoneistotietojärjestelmästä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2018 11.50
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina 28. joulukuuta lain huoneistotietojärjestelmästä. Uudet asunto-osakeyhtiöt ja keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt perustetaan 1.1.2019 alkaen digitaalisesti, eikä osakekirjoja painateta. Uuteen sähköiseen osakehuoneistorekisteriin kerätään vähitellen kattavat tiedot kaikkien asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista. Vanhat eli ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa osakehuoneistorekisteriin 1.5.2019 lähtien.

Vuoden 2019 alun jälkeen perustettavien uusien yhtiöiden osakkeet kuuluvat suoraan osakehuoneistorekisteriin ja niiden omistukset ja panttaukset kirjataan aina rekisteriin. Taloyhtiöt ja isännöitsijät saavat sen jälkeen osakastiedot osakehuoneistorekisteristä. Myöskään vanhoilla, ennen vuotta 2019 perustetuilla taloyhtiöillä ei ole enää velvollisuutta pitää yllä osakeluetteloa sen jälkeen, kun luettelo on toukokuun 2019 alun jälkeen siirretty osakehuoneistorekisteriin.

Osakehuoneistorekisteriin kirjatun osakkeenomistajan ei enää tarvitse huolehtia osakekirjan säilyttämisestä. Omat omistukset ja panttaukset voi tarkistaa rekisteristä tunnistautumalla Maanmittauslaitoksen palveluun. Ennen vuotta 2019 perustetun yhtiön pitää kuitenkin ensin siirtää osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitokselle, jotta tähän päästään. Vasta sen jälkeen yksittäisen osakkeenomistajan osakekirja voidaan mitätöidä ja omistus kirjata.

Osakkeensaajan on haettava omistajakirjausta aina, kun osake luovutetaan edelleen. Jos omistajakirjausta ei ole haettu 10 vuoden kuluttua siitä, kun osakeluettelo siirtyi Maanmittauslaitokselle, osakkeenomistajan on haettava kirjaamista voidakseen osallistua yhtiökokoukseen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä muistuttaa, että huoneistotietojärjestelmän tavoitteena on asiakaslähtöisyys.

–Rekisteri rakennetaan asiakaslähtöisesti. Sitä ei tehdä hallinnon vaan asiakkaan näkökulmasta. Tärkeimpiä asiakkaita ovat muun muassa asuntokaupan toimijat sekä asunto-osakeyhtiöt ja niiden osakkaat, jotka saavat tarvitsemansa tiedot yhdestä paikasta. Tämä helpottaa kymmenien tuhansien ihmisten työtä niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla sekä mahdollistaa aivan uudenlaisten palvelujen ja liiketoimintojen syntymisen, Leppä sanoo.

Taustatietoa huoneistotietojärjestelmästä
Osakehuoneistorekisteri.fi-sivusto

Lisätietoja:

Sähköisen asunto-osakerekisterin toteuttaminen -lainsäädäntötyöryhmä: lainsäädäntöneuvos Susanna Paakkola, p. 02951 62448, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Osakehuoneistorekisteri ja siihen liittyvät palvelut: ohjelmapäällikkö Jorma Turunen, p. 040 179 5335, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi