Hyppää sisältöön
Media

Webinaari: Miten tuplata luomu julkisissa ruokapalveluissa?

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.6.2021 8.25
Uutinen
Lautasella on jauhelihakeittoa

Uuden kansallisen luomuohjelman tavoite on, että vuonna 2030 julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-aineista 25 % on luomua. Maa- ja metsätalousministeriö järjesti aiheesta 15. kesäkuuta webinaarin, jossa asiantuntijat pohtivat käytännön keinoja julkisten ruokapalvelujen luomutavoitteen saavuttamiseksi.

Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa kartoitettiin viimeksi vuonna 2019, jolloin se oli 12 % raaka-aineista. Uusi luomuohjelma Luomu 2.0 julkaistaan juhannusviikolla. Se haluaa tuplata luomun julkisissa keittiöissä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii tahtoa ja ammattitaitoa.

Tilaisuuden avasi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Puheenvuoron tilaisuudessa käyttivät Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Husu-Kallio, Iivonen ja Timonen pohtivat paneelikeskustelussa miksi luomua ei näy julkisissa ruokapalveluissa ja mitä tulisi tehdä, että luomun saatavuus ja käyttö paranisivat ammattikeittiöissä. Muut keskustelijat olivat Tuulia Pelli Päijät-Hämeen ruokapalveluista, Ulla Kojonkoski Tuoreverkosta ja Mirva Tollet Valiolta.

Projektipäällikkö Anu Arolaakso Savon koulutuskuntayhtymästä antoi webinaarin osallistujille esimerkkejä luomun käyttöhintalaskelmista ja Päivi Kurkela Lööki, Oulun Tuotantokeittiö Oy:stä esitelmöi, miten lähiluomua voi tuoda ruokalistalle ja reseptiikkaan.

Luomuwebinaarissa nähdyt esitykset: