Hyppää sisältöön
Media

Elintarvikeviennin vahvistaminen Suomen ja Ruotsin toimenpidelistalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2022 17.36
Uutinen
Ruotsin maatalousministerin valtiosihteeri Oskar Magnusson ja Suomen maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tapasivat 8.3.2022 Tukholmassa

Ruotsin maatalousministerin valtiosihteeri Oskar Magnusson ja Suomen maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio keskustelivat 8.3.2022 Tukholmassa siitä, miten Ruotsi ja Suomi voivat yhdessä vahvistaa elintarvikevientiään. Kokouksessa keskusteltiin myös Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksista kansalliseen ruokaturvaan ja globaaliin markkinatilanteeseen.

Suomen ja Ruotsin yhteistyö elintarvikeviennin lisäämiseksi alkoi vuonna 2018. Sittemmin maat ovat tehneet monia yhteistyöhankkeita globaaleilla markkinoilla pohjoismaisen ruuan edistämiseksi ja myymiseksi.

Tukholman kokouksessa keskusteltiin kahdenvälisestä yhteistyöstä elintarvikeviennin lisäämiseksi. Sekä valtiosihteeri Oskar Magnusson että kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio korostivat, että ruokaturva ja vahva elintarvikeketju ovat merkittäviä osia valmiustyössä.

"Yhteistyö Suomen kanssa syvenee monella alalla, myös elintarviketuotannossa ja -viennissä. Ruotsin elintarvikeviennin arvo nousi lähes 8 prosentilla vuoden 2021 aikana ja kokonaisarvo on nyt noin 62 miljardia kruunua. Yhteistyöllä on suuri potentiaali globaalin markkinaosuuden kasvattamiseksi sekä kasvavan elintarviketuotannon turvaamiseksi Pohjoismaissa", valtiosihteeri Oskar Magnusson totesi

"Tapaamisessamme kävi hyvin selväksi, että niin Suomi kuin Ruotsikin arvostavat ja priorisoivat kansallista ruokaturvaa, mikä on tullut entistä selkeämmäksi näinä vaikeina aikoina. Haluan myös korostaa, että on tärkeää jatkaa maidemme hyvää yhteistyötä elintarvikeviennin edistämisessä. Yhteinen ruokaidentiteettimme heijastuu hyvin siinä, että Ruotsi on suomalaisen ruuan tärkein vientikohde", kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio totesi.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

Kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, p. +358 50 4750066, etunimi.sukunimi@gov.fi

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous