Hyppää sisältöön
Media

Hiiliviljelyn parhaita käytäntöjä selvitetään EU:ssa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.4.2023 13.27
Uutinen

Euroopan komissio kerää parhaillaan tietoa metsä- ja maatalouden hiilenpoiston parhaista käytännöistä eri jäsenmaissa. Avoimen verkkokyselyn tuella komissio etsii keinoja täydentää unionin sertifiointikehystä vapaaehtoisille hiilenpoistoille.

Euroopan komissio julkaisi 30.11.2022 asetusehdotuksen hiilenpoistojen sertifioinnista. Hiilenpoistot tarkoittavat keinoja poistaa hiilidioksidia ilmakehästä maankäyttösektorin, eli maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön hiilensidonnalla sekä teknologisin menetelmin. Ehdotuksen tavoitteena on luoda vapaaehtoinen sertifiointikehys unionin alueella tapahtuville hiilenpoistoille.
 
Hiilenpoistojen sertifiointikehikkoa täydennetään alemman asteisella sääntelyllä. Tätä varten komissio konsultoi hiilensidonnan eri menetelmien asiantuntijoita ja sidosryhmiä. Komission avaama kysely hiiliviljelyn sertifiointimenetelmistä on avoinna 5. toukokuuta asti.  

Komission tavoitteena on kerätä olemassa olevia metsä- ja maatalouden hiilenpoiston parhaita käytäntöjä ja syventää ymmärrystä niistä. Osalla EU-jäsenvaltioista on jo omia kansallisia hiilisertifiointimenetelmiään. Suomalaisten toimintamallien jakaminen komission ja hiilensidonnan asiantuntijaryhmän käyttöön edistää ymmärrystä lisäisestä hiilensidonnasta kotimaassa ja Pohjoismaissa.

Komission verkkokysely hiiliviljelyn sertifiointimenetelmistä 

Lisätietoja:

  • johtava asiantuntija Lotta Heikkonen, +358 295 162 074, lotta.heikkonen@gov.fi
  • neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila, +358 295 162 346, birgitta.vainio-mattila@gov.fi
Luonto ja ilmasto