Hyppää sisältöön
Media

Kyläkauppatukea myönnetään jälleen ensi kesänä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2024 14.29
Tiedote

Tuki tulee haettavaksi toukokuussa 2024. Kyläkauppatukea myönnetään harvaan asutulla maaseudulla ja ydinmaaseudulla sekä maaseutualueilla ulko-, väli- ja sisäsaaristossa sijaitseville kyläkaupoille.

Kyläkaupoilla on tärkeä rooli palvelujen tuottajina ja välittäjinä. Kyläkauppatuki on tarkoitettu maaseudun päivittäistavarakaupoille. Tuen tavoitteena on edistää kauppapalveluiden saatavuutta maaseudulla. Kyläkaupat tarjoavat elintarvikemyynnin lisäksi esimerkiksi käteisnosto-, posti-, polttoainejakelu- ja apteekkipalveluita. 
”Kyläkaupat ovat tärkeä lähipalvelu, jolla on merkitystä sekä maaseudun vakituisille että vapaa-ajan asukkaille. Kyläkaupat ovat osa maaseudun tukiverkostoa ja tärkeä kohtaamispaikka, ja ne vahvistavat siten turvallisuuden tunnetta”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Kyläkauppatukea myönnetään harvaan asutulla maaseudulla ja ydinmaaseudulla sekä maaseutualueilla ulko-, väli- ja sisäsaaristossa sijaitseville kyläkaupoille. Valtioneuvosto hyväksyi asiaa koskevan asetusmuutoksen torstaina 25. huhtikuuta. 
Tuki tulee haettavaksi toukokuussa 2024. Tukipäätökset tekee Ruokavirasto. Ruokavirasto viestii tukihaun avautumisesta lähempänä hakuajankohtaa. Hakuohjeet päivittyvät Ruokaviraston sivuille. Tukea voivat hakea päivittäistavarakaupat harvaan asutulla maaseudulla, ydinmaaseudulla ja maaseutualueilla ulko-, väli- ja sisäsaaristossa ajalle 1.7.2024 - 30.6.2025. 

Lisätiedot:
Marjo Anttoora, ministerin erityisavustaja, marjo.anttoora@gov.fi, puh. 0295162176 
Tommi Alanko, ylitarkastaja, tommi.alanko@ruokavirasto.fi, puh. 040 679 0940
Auli Sihvola, erityisasiantuntija, auli.sihvola@gov.fi, puh. 0295162442
 

Maaseutu