Hyppää sisältöön
Media

Kalakukkojen lainsäädäntö uudistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.12.2009 9.52
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on muuttanut kahta asetusta, jotka koskevat kalakukkojen valmistusta ja myyntiä.

Kalakukkojen valmistukseen käytetään raakaa lihaa ja raakaa kalaa, joten ne luetaan eläimistä saataviin elintarvikkeisiin ja niitä saa valmistaa vain hyväksytyissä laitoksissa. Tällä hetkellä osalla kalakukkoja valmistavista toimijoista on jo laitoshyväksyntä. Sen sijaan osa toimijoista valmistaa kalakukkoja leipomoissa, jotka ovat hyväksyttyjä elintarvikehuoneistoja, mutta eivät laitoksia.

Ns. kalakukkolaitoksille asetetaan asetuksen muutoksella muita laitoksia kevyemmät vaatimukset.

Uuden asetuksen mukaan kalakukkoja saa toimittaa vähittäismyyntiin joko jäähdytettynä enintään + 6°C:n säilytyslämpötilaan tai myös viivytyksettä valmistuksen jälkeen ilman jäähdytystä. Tämä antaa mahdollisuuden kalakukkojen lämpimänä myyntiin. Valmistajan pitää asettaa tuotteelle viimeinen käyttöpäivä riittävän laajojen säilyvyyskokeiden perusteella, jotka on tehtävä myyntipaikassa käytettävissä säilytyslämpötiloissa.

Vähittäismyynnissä sellaiset kalakukot, jotka on toimitettu kauppaan jäähdyttämättä niitä enintään + 6°C:n säilytyslämpötilaan, voidaan myydä huoneenlämmössä vastaanottopäivän ajan. Sen jälkeen kalakukot voidaan säilyttää enintään + 6°C:n säilytyslämpötilassa ja myydä myyntiajan loppuun. Tämä vastaa nykyistä vallitsevaa käytäntöä.

Asetukset tulevat voimaan 1.1.2010 alkaen. Laitosasetuksen osalta kalakukkoja koskevia vaatimuksia sovelletaan kuitenkin vasta 1.9.2010 alkaen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi p. 09 160 52211, 050 367 1039
eläinlääkintöylitarkastaja Maaria Hackzell, (4.1.2010 alkaen) p. 09 160 52374, 0400 622 027