Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Palveluja, tutkimusta, politiikkaa – MMM:n hallinnonala vahvasti mukana OKRA-näyttelyssä

Maa- ja metsätalousministeriö
20.6.2019 8.00
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö, Maanmittauslaitos, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto ovat vahvasti mukana OKRA-näyttelyssä Oripäässä 3.-6. heinäkuuta sisähallissa F. Tarjolla on keskusteluja ajankohtaisista maatalouden kysymyksistä ja tutkimuksen kuulumisista.

Maa- ja metsätalousministeriö tuo F-hallin lavalle päivittäin keskustelut EU:n maatalouspolitiikan ja ympäristökysymysten yhtymäkohdista. Vihertääkö tulossa oleva uusi CAP oikeasti, kysytään ensimmäisessä keskustelussa kiinnostavien vieraiden kanssa keskiviikkona klo 15. Sitä seuraavat keskustelut mm. kiertotalouden yhteistyöverkostoista maaseudulla (torstai), ilmastonmuutoksen hyödyistä ja haitoista (perjantai) sekä maatilojen energiaomavaraisuudesta ja sen tuottamista ilmastohyödyistä (lauantai). Mukana on sekä hallinnon ja tutkimuksen että myös maatilojen edustajia.

Lisäksi ministeriö järjestää päivittäin ajankohtaiskatsauksen afrikkalaisen sikaruton leviämisestä ja torjunnasta. Ruokavirasto kertoo aiheesta tarkemmin omassa osuudessaan keskiviikkona ja torstaina.  

Ruokaviraston monialaisella osastolla sisähallissa F226 kuullaan kasvinterveyteen sekä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista asioista, esimerkiksi afrikkalaisen sikaruton torjunnasta. Osastolla pääsee tutustumaan Eläintenpitäjärekisterin sähköiseen asiointiin ja Vipu-palvelun uusiin karttaominaisuuksiin. Tarjolla on myös viljelijöiden neuvontapalveluja. Siemenyksikön asiantuntijoiden opastuksella yleisö voi testata taitojaan viljelykasvien siementen tunnistamisessa. Samalla kävijöillä on mahdollisuus tutustua kylvösiemenen sertifiointiin ja siementen terveyteen.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) osastolla F251 kuullaan tärkeää asiaa muun muassa kasvinterveydestä, erikoiskasvien viljelystä, kierrätyslannoitteista, maatilojen työturvallisuudesta ja luomututkimuksesta. Viljelijöillä on myös mahdollisuus tutustua PeltoOptimi-työkaluun, jonka avulla saadaan parhaat peltolohkot vieläkin tuottoisimmiksi.

Maanmittauslaitoksen halliosastolla F333 MML:n asiantuntijat kertovat erityisesti tilusjärjestelyiden vaikutuksista viljelijän arkeen. Uusimpia tutkimuksia tilusjärjestelyiden vaikutuksista esitellään mm. sisäohjelmalavalla keskiviikkona klo 12.30 yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Joka päivä esillä ovat myös tutut ja luotettavat Maanmittauslaitoksen sähköiset palvelukanavat, esim. Asiointipalvelu, Paikkatietoikkuna ja Karttapaikka, joilla viljelijän omien viljelyksien tarkastelu helpottuu milloin ja missä vain.

Hallinnon osaston kumppanina on tälläkin kertaa Kalatalouden Keskusliitto, jonka osastolta saa tietoa kaloista ja kalastuksesta. Ohjelmalavalla keskustellaan päivittäin toukokuussa voimaan astuneesta asetuksesta kalojen suojeluarvoista.

MMM:n ja sen kumppaneiden lavan ohjelma

Lisätietoja:

Meri Kiikkala, MMM p.  0504532803

Pekka Väisänen, MMM p. 0407730644 (2.7. alkaen)

Ulla Mikkanen, MML p. 0408011261

Merja Lindroos, Luke p. 0295323215

Andreas Heikkilä, Ruokavirasto p. 050 570 2890